Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Έρευνα της ΚΑΠΑ Research για τα ακίνητα!





Σε συνέδριο κινήματος ιδιοκτητών που αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και δόσεις στεγαστικών δανείων, παρουσιάστηκε έρευνα της ΚΑΠΑ Research, σχετική με την κρίση και την ύφεση στις αγορές.


Σύμφωνα με την έρευνα οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων (50,8%) δηλώνουν ότι δεν θα μπορύν μέσα στον επόμενο χρόνο να πληρώσουν τους φόρους στην ακίνητη περιουσία τους (π.χ ΕΤΑΚ, ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ ). Το 45,9 % δήλωσε ότι θα μπορεί ή μάλλον θα μπορεί να πληρώσει τους φόρους.


Το 48,2% των ιδιοκτητών δηλώνει επίσης ότι δεν θα μπορεί να εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις που πήρε για το ακίνητο του. ενώ το 44,6% ότι μάλλον θα μπορεί. Ένας στους έξι ιδιοκτήτες δηλώνει ότι εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του στην τράπεζα.


Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδοκτήτες για να πληρώσουν το ειδικό τέλος της ΔΕΗΣ αντιστοιχεί σε 1 έως 4 ενοίκια ετησίως. Δηλαδή έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων πηγαίνει για το τέλος ακινήτων χωρίς να υπολογίζονται και οι λοιπές επιβαρύνσεις (π.χ φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κ.λπ.).






Το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων. Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (8,8%) ή στην αντικειμενική (6,6%). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4%).


Το 74,4 των ιδιοκτητών αναφέρει επίσης ότι το να κάνει κάποιος εκμίσθωση είναι ζημιογόνο. Το 17,9% λέει ότι συμφέρει.


Το 80% των Ελλήνων δηλώνει ότι διαθέτει κάποιο ακίητο (διαμέρισμα, επαγγελματικό χώρο κτλ). Το 43,6% δηλώνει ότι έχει πάρει στεγαστικό δάνειο το οποίο τρέχει ακόμα, για την αγορά ακινήτου.


Σε ότι αφορά την θέσπιση του ενεργειακού πιστοποιητικού, το 64% είναι κατά. Το 87% το θεωρούν ότι είναι πρόσθετο βάρος στους ιδιοκτήτες. Περίπου το 90% θεωρεί ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου