Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η 84η απονομή Όσκαρ χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις....









Πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα η 84η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ με τις ταινίες "The Artist" και "Ηugo" να αποσπούν από πέντε αγαλματίδια έκαστη.


Η ταινία "The Artist" απέσπασε όσκαρ καλύτερης ταινίας, όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, όσκαρ α' αντρικού ρόλου, όσκαρ μουσικής επένδυσης και όσκαρ καλύτερων κουστουμιών. Η ταινία επικράτησε όπως φαίνεται στις προτιμήσεις των μελών της Ακαδημίας και την ψήφισαν. Πρόκειται για μια βουβή, γαλλικής παραγωγής ασπρόμαυρη ταινία. Οι λέξεις δεν μιλούν αλλά οι εκφράσεις αποδίδουν τις σκέψεις των ηρώων. Προκαλεί γενικώς εντύπωση ότι μια γαλλική ταινία κέρδισε τόσα όσκαρ. Ίσως να είναι και το γεγονός ότι είναι βουβή η ταινία. 
Η ταινία "The Artist" του Michel Hazanavicious, θριάμβευσε 


Το «The Artist» ήταν η δεύτερη βουβή ταινία που κέρδισε Οσκαρ καλύτερης ταινίας (η πρώτη ήταν το «Wings» του 1927, χρονιά στην οποία διαδραματίζεται το «Artist», με την Κλάρα Μπόου) και η πρώτη ασπρόμαυρη μετά την «Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του 1984. Η φετινή χρόνια ήταν μια από τις λίγες που τα όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας δεν πήγαν σε διαφορετική ταινία, αλλά στην ίδια.




Η ταινία "Hugo", η οποία είχε και τις περισσότερες υποψηφιότητες για την διεκδίκηση αγαλματιδίων  απέσπασε και αυτή με τη σειρά της πέντε βραβεία όσκαρ (οπτικά εφέ, ηχοληψίας, μοντάζ ήχου, σκηνογραφίας και φωτογραφίας). Η ταινία αυτή σάρωσε κυρίως τα τεχνικά βραβεία και έτσι έπρεπε να γίνει. Ο ήχος και ειδικά η φωτογραφία στην ταινία δεν συναντάται πουθενά σε άλλη ταινία τόσο εύκολα.






H ταινία "The Iron Lady" απέσπασε δύο βραβεία όσκαρ. Πήρε όσκαρ μακιγιάζ και όσκαρ α' γυναικείου ρόλου.  Η Μέριλ Στριπ δικαιωματικά το άξιζε αυτό το βραβείο, καθώς η ερμηνεία της συγκλόνισε. Η ηθοποιός περίμενε κοντά τριάντα χρόνια (από το 1983 με την «Εκλογή της Σόφι») για να κρατήσει το αγαλματάκι– κι ας έρχονταν η μία μετά την άλλη οι 17 υποψηφιότητές της όλα αυτά τα χρόνια. 


Α' Γυναικείοw Ρόλος: Meryl Streep

                                                       




Το Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Christoffer Plummer για την συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία "Beginners"Το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου κέρδισε η Octavia Spenser για την ερμηνεία της στο "The Help".Το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, κέρδισε ο Alexander Payne  για τους "Descendants".Το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου κέρδισε ο Woody Allen για το "Midnight in Paris" και για άλλη μια φορά δεν πήγε να παραλάβει το βραβείο του. Το όσκαρ Καλύτερου μοντάζ πήραν ο Angus Wall και ο Kirk Baxter για το "The Girl with the Dragon Tattoo".


 Β' Γυναικείος Ρόλου: Octavia Spencer 


Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων αναδείχθηκε το "Rango" του Gore Verbinski. Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους αναδείχθηκε η  "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore" των William Joyce και Brandon Oldenburg. Καλύτερο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το "Undefeated" των TJ Martin, Dan Lindsay καιRichard Middlemas και Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το  "Saving Face" των Daniel Junge και Sharmeen Obaid-Chinoy.  Όσκαρ Καλύτερου τραγουδιού πήρε το τραγούδι  "Man or Muppet" από την ταινία "The Muppets" του Bret McKenzie.


                                             Rango trailer


Η ξενόγλσωσσ ταινία που απέσπασε το όσκαρ φέτος, ήταν η ιρανικής παραγωγής ταινία "A Separation" του Asghar Farhadi. 




Τα τιμητικά βραβεία για τη συνολική προσφορά απονεμήθηκαν στον James Earl Jones, τον Dick Smith και την Oprah Winfrey.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου