Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη





Την ερχόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ξεκινά στο μουσείο Μπενάκη έκθεση Γάλλων και Ελλήνων αρχιτεκτόνων της νέας γενιάς.


Η έκθεση έχει τίτλο 14F/21GR, και παραπέμπει στο 14 Γάλλους αρχιτέκτονες και στους 21 Έλληνες. Η έκθεση παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκαν σε Ελλάδα και Γαλλία, με έμφαση τόσο στο αστικό όσο και στο φυσικό τοπίο. Η έκθεση έχει σαν θεματικό άξονα την προηγούμενη δεκαετία, η οποία ξεκίνησε σε συνθήκες αισιοδοξίας και ανάπτυξης, μέχρι να φτάσει σε μια οικονομική και παράλληλα κοινωνική κρίση.


Οι επιμελητές της έκθεσης Πάνος Δραγώνας και Άννα Σκιαδά, μας εξηγούν τις διαφορές στην αρχιτεκτονική κουλτούρα των δύο αυτών λαών. Στη Γαλλία  υπάρχει έντονο «το ενδιαφέρον για τη μεγάλη κλίμακα, τα προγράμματα συλλογικής κατοικίας και την ενσωμάτωση των νέων πράσινων τεχνολογιών στον σχεδιασμό. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η αρχιτεκτονική παραγωγή καθορίζεται από τις απαιτήσεις των μικρών ιδιωτικών αναθέσεων ενώ οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αποτελούν την κύρια διέξοδο πειραματισμού και εξωστρέφειας».




Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες και ψηφιακές προβολές. Όλα αυτά παρουσιάζονται σε σχεδιαστήρια και στους τοίχους του μουσείου σαν έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέλος, οι διαδρομές των διαφόρων νέων αρχιτεκτόνων καταγράφονται σε ένα κοινό διεθνή χάρτη.


Η συμμετοχή των Γάλλων αρχιτεκτόνων στην έκθεση βασίζεται την έκθεση παραγωγής της Cite' de l'architecture et du patrimoine και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με τον αρχικό τίτλο «AJAP 2009-2010. Les albums des Jeunes Architectes et des Paysagistes». Η ελληνική συμμετοχή στην έκθεση βασίζεται στα αντίστοιχα αφιερώματα των ετήσιων επιθεωρήσεων «Αρχιτεκτονικά Θέματα» και «Θέματα Χώρου και Τεχνών» του 2011, με τίτλο «Νέοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα Ι και ΙΙ».


Στον χώρο της Έκθεσης πρόκειται να πραγματοποιηθούν κύκλοι διαλέξεων από Έλληνες αλλά και Γάλλους αρχιτέκτονες. Το σύνολο των εκδηλώσεων οργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη. 


Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι και τις 24 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου