Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το "χαμένο" όνειρο του Hugo





O Hugo είναι ένα παιδί, το οποίο διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Έχοντας βιώσει τον θάνατο της μητέρας του και τον πρόσφατο χαμό του πατέρα του, ψάχνει να βρει και να αναβιώσει μια ανάμνηση του παρελθόντος του. Ζει στο Παρίσι στις αρχές τις δεκαετίας του 30. Μια μέρα συναντά τυχαία στο δρόμο ένα κορίτσι της ηλικίας του, με την οποία θα ζήσουν μια περιπέτεια γεμάτη αγωνία και αναζητήσεις. ο Ηugo όμως θέλει να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα του. Θέλει να συναρμολογήσει ένα ρομπότ ψάχνοντας τα χαμένα κομμάτια του σε διάφορα σημεία του Παρισιού. Στο δρόμο του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές περιπέτειες. Παρόλα αυτά το όνειρο του παραμένει ζωντανό. Θα συναντήσει έναν "ξεχασμένο" σκηνοθέτη, οποίος δεν τον βλέπει με καλό "μάτι" στην αρχή. Όπως αποκαλύπτεται, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον χαμένο πατέρα του πρωταγωνιστή. Θα μπορέσει άραγε να λυθεί αυτή η σχέση και να υλοποιήσει ο Hugo το όνειρο του;




H ταινία αυτή είναι σκηνοθετημένη από τον Μάρτιν Σκοτσέζε, οποίος αποδίδει με μεγάλη πιστότητα την αγάπη του για το σινεμά. Η αγάπη του αυτή ξεχειλίζει από κάθε κάδρο και που δεν μπορεί παρά μόνο να σε ζεστάνει παρακολουθώντας την. Ο Σκορτσέζε μας παρουσιάζει ένα παραμύθι, ένα μαγικό ταξίδι της φαντασίας, που μας ταξιδεύει στο πρώτο κινηματογραφικό "απόπλου" επί της οθόνης. Ο σκηνοθέτης θα μας κάνει να βιώσουμε τις ανησυχίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής και την χαμένη αισιοδοξία των ηρώων.


Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο "The Invention of Hugo Cabret". Παρακολουθώντας την κανείς είναι σαν να διαβάζει παράλληλα και το αντίστοιχο βιβλίο. Οι λέξεις μετατρέπονται ταυτόχρονα σε εικόνες. Η επιλογή των ηθοποιών είναι ξεχωριστή, και ο καθένας τους έχει το δικό του μήνυμα να μεταδώσει.



Η ταινία πέρα από την σκηνοθεσία της ξεχωρίζει και για τα σκηνικά. Τα τελευταία μας μεταφέρουν στην κοινωνία της Γαλλίας της δεκαετίας του 1930. Ο θεατής βιώνει παράλληλα και ενσωματώνεται πλήρως στη ζωή των ηρώων. Οι εικόνες της ταινίας είναι αξιοθαύμαστες. Είναι σαν να ζει ο καθένας του τα προσωπικά του όνειρα.

Το Imdb βαθμολογεί την ταινία με 8. Θεωρώ ότι είναι κάπως υπερεκτιμημένη η βαθμολογία. Εγώ θα της έβαζα άνετα ένα 7. Η ταινία θα τραβήξει κυρίως το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία θα ζήσουν την δικιά τους περιπέτεια. Οι ενήλικες παρακολουθώντας την είναι σαν να ζουν τα δικά τους όνειρα δίνοντας τους εν τω μεταξύ την ελπίδα ότι κάποτε θα πραγματοποιηθούν.

Ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου