Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

O ¨Δον Κιχώτης" στην Εθνική Λυρική Σκηνή





Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει σήμερα και για οκτώ ακόμα παραστάσεις μέχρι τις 3 Μαρτίου, τον "Δον Κιχώτη", ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Μιγκέλ Θερβάντες. 


Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα στο θέατρο Ολυμπία μέχρι της 3 Μαρτίου. πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη ρυθμούς, έντονα χρώματα. βασισμένη στο μεσογειακό ταμπεραμέντο. Η επιμέλεια του έργου ανήκει στον Λούντβιχ Μίνχους, ενώ η χορογραφική εκδοχή και παραγωγή στον Βλαντιμίρ Βασίλιεφ.


Ο "Δον Κιχώτης" χορογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1869 από τον Μάριους Πετιπά και έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Μπολσόι. Ο Πετιπά συνέθεσε ένα λιμπρέτο επικεντρωμένο στις ερωτικές μηχανορραφίες της Κίτρι, της κόρης του πανδοχέα και του αγαπημένου της Μπαζίλ, του κουρέα.  Η Κίτρι η βασική ηρωίδα του έργου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μπαλαρινών. Μάλιστα, ήταν ο ρόλος που ανέδειξε διεθνώς τη Μάγια Πλισέτσκαγια.

Στο έργο, ο Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, χρίζει τον εαυτό του Δον Κιχώτη και ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες. Πιστός υπηρέτης του είναι ο Σάντσο Πάντσα. Ο Δον Κιχώτης νομίζει πως είναι ερωτευμένος με μία χωρική, την οποία βαφτίζει Δουλτσινέα. Ζει αυταπάτες και εμπλέκεται στην αιώνια μάχη μεταξύ φαντασίας και λογικής.

Ο "Δον Κιχώτης" παρουσιάστηκε και πέρσι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 20 έως 50 ευρώ, ενώ το φοιτητικό εισιτήριο είναι στα 15 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου