Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ετοιμασίες για νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρειο Κορέα!





Η νέα ηγεσία της Βόρειας Κορέας διέκοψε κάθε διαπραγμάτευση με τη Δύση, αναστέλλοντας το μορατόριουμ απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών που τηρούσε με αντάλλαγμα την αποστολή τροφίμων από τις ΗΠΑ, αφού πρώτα οι τελευταίες διέκοψαν το πρόγραμμα λόγω της εκτόξευσης του πυραύλου το περασμένο Σάββατο. 


Υπολογίζεται ότι η Βορειοκορεάτες έχουν πυρηνικά όπλα από 20 - 50 κεφαλές και είναι ικανοί να τα εκτοξεύσουν αν νιώσουν ότι απειλούνται από κάποια άλλη ξένη δύναμη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειου Κορέας ανακοίνωσε μέσω του κρατικού κορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA (Korean Central News Agency ) πως «η χώρα είναι ελεύθερη τώρα να λάβει μέτρα αντιποίνων ύστερα από την αναστολή της βοήθειας των 240.000 τόνων τροφίμων», για να συμπληρώσει: «Οι ΗΠΑ θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για ότι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον». 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έχει πιέσει την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει την εκτόξευση του βαλλιστικού της πυραύλου, η οποία πραγματοποιήθηκε αν και ανεπιτυχώς  καθώς ο πύραυλος διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του, στις 13 Απριλίου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως για αυτή τη πράξη θα αναγκαστεί να ακυρώσει τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα παρείχαν τρόφιμα με αντάλλαγμα την αναστολή των πυρηνικών δοκιμών αλλά και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Απ' ότι φαίνεται η Βόρειος Κορέα οδεύει σε νέα πυρηνική δοκιμή για να αντισταθμίσει την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου. Η νέα αυτή πυρηνική δοκιμή θα είναι και έμμεση εκδίκηση προς τις ΗΠΑ για τη διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας. 






 Ο ειδικός επί των βορειοκορεατικών θεμάτων καθηγητής Yang Moo Jin στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ δήλωσε ότι «Θα υπάρξει μια περίοδος ψύχρανσης όπου ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα θα κατηγορούν η μια την άλλη» και ότι «Εξαρτώμενου του ρόλου που θα παίξει η Κίνα στην όλη διαδικασία αυτό μπορεί να καταλήξει σε δύο εκδοχές: ή στην επανάληψη των συνομιλιών ή σε περαιτέρω προκλήσεις από το καθεστώς της Pyongyang και αυτές μπορεί να είναι μια νέα πυρηνική δοκιμή ή και λιγότερο πιθανό, μια επανάληψη της εκτόξευσης ενός νέου πυραύλου»


Ο Mark Toner, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας την βορειοκορεατική ανακοίνωση δήλωσε πως αυτή «δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς» της. Σε ερώτηση αν έχει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για το αν η Pyongyang πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια νέα πυρηνική δοκιμή ο εκπρόσωπος του State Department είπε: «υπάρχει αυτό το προηγούμενο αυτής της κακής συμπεριφοράς εάν θέλετε. Δεδομένου αυτού και στο σημείο που είμαστε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα». 


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωση της 16ης Απριλίου είχε περιγράψει την εκτόξευση «ως σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του». Η Κίνα που είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά την έκδοση στην Βόρεια Κορέα των φυγάδων, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημα της Νότιας Κορέας που το ζητούσε εδώ και πολύ καιρό, απομονώνοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου