Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ελληνικά προϊόντα κατακτούν Β. Αφρική, Μ. Ανατολή και Κίνα






Τα ελληνικά προϊόντα αρχίζουν και πουλούν σε χώρες εκτός Ευρώπης, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τη μείωση των εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, αλλά και η Κίνα εξελίσσονται σε σημαντικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγών για το α΄ τρίμηνο του 2012. Επίσης,  παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών ειδών και πρώτων υλών, σε αντίθεση με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από στασιμότητα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) για το πρώτο τρίμηνο του 2012, μεταξύ των πρώτων 15 χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων συγκαταλέγεται πλέον η Σαουδική Αραβία, στην 9η θέση από 27η το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η Λιβύη, στη 14η θέση από 16η πέρυσι και το Ισραήλ, στη 15η θέση από την 38η πέρυσι. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, κατά 269,1%, με την τεράστια αυτή αγορά να αποτελεί πλέον τον 13ο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 βρισκόταν στην 34η θέση. Συνολικά, σε επίπεδο τριμήνου και κατά γεωγραφικές περιοχές, παρατηρείται σημαντική ανοδική πορεία των εξαγωγών προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (98%), τις χώρες της Βόρειας Αμερικής (47,8%), τις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής (81%) και προς την Ινδία (81,9%).

Η ανάλυση του ΠΣΕ δείχνει μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 6,8%. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς αυτές τις αγορές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 64,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.  

Στην κατάταξη των 100 πρώτων αγορών προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα καταγράφονται και 11 νέες είσοδοι χωρών. Πρόκειται για την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μπενίν, τη Μαλαισία, τη Χιλή, το Βιετνάμ, το Περού, τη Σρι Λάνκα, τη Μαυριτανία, το Ομάν και την Κολομβία.


Σχετικά με τις εξαγωγές προϊόντων, η αύξηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών των καυσίμων κατά 60,8%, αλλά και τις αυξήσεις των εξαγωγών των πρώτων υλών κατά 44,2% όπως και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 3,9%. Στασιμότητα χαρακτηρίζει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αφού παρατηρείται οριακή μείωση 0,1%, λόγω και συνθηκών εποχικότητας.

Καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές εξαγωγές διαδραματίζει πλέον η φαρμακοβιομηχανία, καθώς τα φάρμακα αποτελούν το τρίτο κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, αλλά και το βαμβάκι που ανέβηκαν στη δεύτερη θέση, μετά τα πετρελαιοειδή, από τη 16η θέση πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου