Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας έως το 2014 κατά 25%


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό επιμελητήριο  εκτίμησε ότι έως το 2014 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 25%.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 15% από το 2010 έως σήμερα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του 1,5% έναντι στόχου για 1%. Σε απόλυτους αριθμούς οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, η ύφεση όμως μεγεθύνει το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ .

Ο πρέσβης της Κίνας Ντι κιουέν έκανε λόγο για αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου προς την Κίνα κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους και κατά 100% των εξαγωγών κρασιού.

Στις 2 ο υπουργός θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ αύριο ή μεθαύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο των μέτρων. 
Στην ουσία έχουν «κλειδώσει» μόνο 7,5 δις. και θα πρέπει να βρεθούν τα μέτρα που περισσεύουν, τα οποία αγγίζουν τα 4 δις. ευρώ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η πιθανότητα να αυξηθούν τα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, αλλά παράλληλα να υπάρξουν μειώσεις ακόμη και από τα 600 ευρώ. Επιπλέον θα περικοπούν δώρα και επιδόματα, ενώ μπορεί να υπάρξει και περικοπή της σύνταξης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να καταργηθεί. Μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια θα ενισχυθούν από το κράτος μέσω επιστροφής φόρου αντί επιδόματος θέρμανσης.


Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κ.λπ.), καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς. Η πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία θα γίνεται είτε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Ηφαιστος είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Χθες αποφασίστηκε η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης να γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεσή του το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται 1,40 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ την περυσινή χειμερινή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου