Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το τέρας του Λοχ Νες μέσα από τα μάτια της τέχνης!!!!




Το τέρας του Λοχ Νες έχει απασχολήσει εδώ και πολλές δεκαετίες τον κόσμο και το θέμα που προκύπτει είναι αν όντως υπήρξε στη πραγματικότητα ή είναι απλά ένας μύθος. Το σίγουρο είναι ότι έχει επηρεάσει τον κόσμο των τεχνών.

Εδώ και περίπου 70 χρόνια η λίμνη του Λοχ Νες,στα βόρεια της Σκοτίας, κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό ή  ένα τουριστικό τρικ κατά πολλούς. Ήδη, από τον 6ο αιώνα θρύλοι έκαναν λόγο για ένα τεράστιο θαλάσσιο θηλαστικό που κρυβόταν στα νερά. Υπάρχουν όμως μαρτυρίες που υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέρατος, της λεγόμενης «Νέσι», οι οποίες αρχίζουν τον Ιούλιο του 1933. Τότε, το αυτοκίνητο του ζεύγους Σπάισερ, που κινούνταν σε δρόμο κοντά στη λίμνη, μόλις και κατάφερε να αποφύγει ένα μεγάλο, γλιστερό και με τεράστια ουρά ζώο, που εξαφανίστηκε στα λασπωμένα νερά. Τα επόμενα χρόνια οι μαρτυρίες και οι υποθαλάσσιες φωτογραφίες, που παρουσιάζουν ένα καφεπράσινο ον, σαν τεράστιο φίδι, με δύο καμπούρες και μεγάλη ουρά, πληθαίνουν. Αυτές οι μαρτυρίες ανοίγουν το δρόμο σε λεπτομερείς επιστημονικές έρευνες. Τα αποτελέσματα των ερευνών, εκτός από τον εντοπισμό πολλών υποθαλάσσιων σπηλαίων, δεν απέδειξαν ούτε απέκλεισαν την ύπαρξη της «Νέσι». Οι θεωρίες για το τι ακριβώς είναι η «Νέσι» ήταν πολλές, αλλά σύμφωνα με την πιο επικρατούσα, πρόκειται για ένα θαλάσσιο ερπετό -παρόμοιο με αυτά που εξαφανίστηκαν πριν 60 με 70 εκατομμύρια χρόνια- το οποίο απομονώθηκε στα νερά της λίμνης όταν αυτή έπαψε να συνδέεται με τη θάλασσα. Έτσι το λεγόμενο τέρας του Λοχ Νες έχει απασχολήσει πολλές γενιές και σαν αποτέλεσμα είχε να το συναντάμε στις τέχνες. Έχει εμφανιστεί σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες και στη τηλεόραση. Εμφανίζεται επίσης έντονα στη λογοτεχνία, στα κόμιξ, και στη μουσική.

            Αρχικά έχουμε την εμφάνιση του τέρατος του Λοχ Νες στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία όπου εμφανίστηκε το τέρας ήταν το "Secret of the loch" το 1934. Πρόκειται για μια ταινία αγγλικής παραγωγής και το τέρας εμφανίζεται στο τέλος σαν ένα θαλάσσιο φίδι. Το 1970 έχουμε την εμφάνιση του τέρατος στην ταινία ‘’The Private Life of Sherlock Holmes’’. Μέσα απο ειδικά εφέ το τέρας παρουσιάζεται σαν ένα θαλάσσιο κήτος ενώ στη πραγματικότητα ήταν ένα υποβρύχιο όπου τα ειδικά εφέ το έκαναν να μοιάζει με τέρας. Το 1981 το τέρας του Λοχ Νες εμφανίζεται στη κινηματογραφική ταινία ‘’The Loch Ness Horror’’. Τη σκηνοθεσία την είχε αναλάβει ο Larry Buchanan. Η πιο γνωστή ίσως ταινία που αφορά τον μύθο του τέρατος του Λοχ Νες ήταν η ταινία ‘’Loch Ness” το 1996. Το θέμα της ταινίας ήταν ένας αμερικανός επιστήμονας ο οποίος θέλει να αποδείξει ότι το τέρας του Λοχ Νες δεν υπήρξε. Στη πραγματικότητα όμως διαπιστώνει ότι το τέρας υφίσταται και στο τέλος ταινίας καταλήγει ότι το τέρας είναι καλύτερο να επιβιώσει μόνο του. Η ταινία τρόμου του 2001 ‘’Beneath Loch Ness’’ ασχολείται με τις διαδοχικές επιθέσεις του τέρατος. Μια άλλη εξίσου γνωστή ταινία είναι ‘’Scooby-Doo and the Loch Ness Monster’’, παραγωγής του 2004. Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι οι γνωστοί σε όλους από τα παιδικά κινούμενα σχέδια Scooby Doo. Η γνωστή παρέα του Scooby Doo ταξιδεύει στο Λοχ Νες στη Σκωτία για να επισκεφτεί  ένα κάστρο, το Blake House. Εκεί αργότερα η παρέα μαθαίνει ότι το κάστρο τρομοκρατείται από το περίφημο τέρας του Λοχ Νες. Η παρέα θα λύσει το μυστήριο, αποκαλύπτοντας ότι πίσω από το τέρας ήταν άλλοι άνθρωποι. Η πιο πρόσφατη ταινία για το τέρας του Λοχ Νες είναι αυτή του 2008 με τίτλο ‘’Beyond Loch Ness’’.

            Το τέρας του Λοχ Νες όμως εμφανίστηκε και στη τηλεόραση. Το 1971 στην τηλεοπτική σειρά ‘’Goodies’’ η ομάδα των Goodies θα ταξιδέψει στην Σκωτία για να συλλάβει το τέρας του Λοχ Νες ως έκθεμα για το μουσείο Monster House στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. Το 1975 στη πολύ γνωστή σειρά ‘Doctor Who’’ και συγκεκριμένα στο επεισόδιο Terror of the Zygons, το τέρας του Λοχ Νες αποκαλύπτεται ότι είναι εξωγήινος που ελέγχεται από την εξωγήινη φυλή γνωστή ως Zygons και χρησιμοποιείται σε μια προσπάθεια για την κατάκτηση του κόσμου. Το 1985 στο επεισόδιο Timelash, το τέρας είναι ένα ζώο, του οποίου το DNA αναμιγνύεται με ένα ερπετό και στέλνεται πίσω στο δωδέκατο αιώνα στη Σκωτία και σπείρει τον πανικό εκεί. Η τηλεοπτική σειρά του BBC ‘’The Family-Ness’’ έδειξε τις περιπέτειες μιας οικογένειας του Loch Ness με τους ανθρώπινους φίλους της, Elspeth και Angus McTout. Είχαμε επίσης και μια σειρά κινουμένων σχεδίων, την Happy Ness: The Secret of the Loch όπου είχαμε 2 ομάδες από δύο πλάσματα. Η πρώτη ομάδα ήταν οι φιλικοί Nessies με τους Happy Νess,Brave Νes s,Forgetful Νess, Silly Νess, και Bright Νess ενώ η άλλη ομάδα περιλαμβάνει τους κακούς με τους  Pompous Ness, Mean Ness and Dark Ness. Ένα τρίο ανθρώπινων χαρακτήρων γίνονται φίλοι με την καλή ομάδα των Nessies και τους  βοηθά σε περιστασιακές συγκρούσεις με την κακή ομάδα των  Nessies. Και οι δύο ομάδες φορούσαν ειδικά λουκετάκια, το καθένα από το οποίο λειτουργούσε σαν μια ευχή  για να τιμωρήσει την άλλη ομάδα. Επιπλέον, το ειδικό λουκετάκι προστάτευε τον  χρήστη από τα αδιάκριτα βλέμματα, και τους έκανε πολλές φορές αόρατους για να προστατευτούν από τους διάφορους κινδύνους. Στην πολλή γνωστή τηλεοπτική σειρά ‘’How I Met your Mother’’ένας από τους κύριους χαρακτήρες,ο  Μάρσαλ, εξακολουθεί να έχει εμμονή με το τέρας του Λοχ Νες. Πιστεύει ότι το τέρας είναι ένα «ήρεμο πλάσμα» και κοροϊδεύει το γεγονός ότι πρέπει να αναφέρεται ως «τέρας». Πέρασε 10 ημέρες και κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος του, ψάχνει το τέρας με τη σύζυγό του, Lily. Στην επίσης πολλή γνωστή σειρά ‘’The Simpsons’’το τέρας του Λοχ Νες εμφανίστηκε στο επεισόδιο Monty  Cant Buy Me Love, στο οποίο o  Montgomery Burns συλλαμβάνει το τέρας με τη βοήθεια του Homer Simpson, του καθηγητή Frink και του Groundskeeper Willie. Στην τηλεοπτική σειρά ‘’South Park’’ οι Thomas και Nellie ζουν στη Σκωτία και έχουν επανειλημμένα ενοχληθεί  από το τέρας,το οποίο τους  εκλιπαρεί συνεχώς για τρία δολάρια και πενήντα σεντς. Ισχυρίζονται ότι το τέρας χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα και μεταμφιέσεις για να πάρει χρήματα. Στη σειρά ‘’Achilles Heel’’  και στο επεισόδιο 50 Ways to Leave Your 50 foot Lover το τέρας αποκαλύπτεται ότι είναι πραγματικό .

            Το τέρας του Λοχ Νες όμως έχει εμφανιστεί και σε κόμιξ. Στο διαδικτυακό κόμιξ ‘’George the Dragon”  το τέρας εμφανίζεται με το όνομα Gladys και εξελίσσεται ένα ρομάντζο μεταξύ του τέρατος και του κύριου πρωταγωνιστή.
            Τέλος έχουμε την εμφάνιση του τέρατος του Λοχ Νες στη μουσική. Το συγκρότημα ‘’ The Sensational Alex Harvey’’ έγραψε ένα τραγούδι με βάση το τέρας και  ονομάζεται "Water Beastie», και το οποίο στο άλμπουμ Rock Drill (1978). Η ροκ μπάντα Some Velvet Sidewalk είχε ένα τραγούδι με τίτλο “Loch Ness” και αναφέρει λεπτομερώς τα κατορθώματα του μυθικού τέρατος της λίμνης στο άλμπουμ «Avalanche” που κυκλοφόρησε το 1992. Ο συνθέτης Guto Puw έγραψε το 1998 ένα τραγούδι για μια χορωδία με τίτλο "The Loch Ness Monster's Song". Η heavy metal μπάντα Μastodon είχε στο άλμπουμ της ένα τραγούδι με τίτλο "Ol'e Nessie".Το τραγούδι των  Judas Priest "Lochness" από το άλμπουμ ‘’Angel of Retribution’’ μλά για το περίφημο τέρας του Λοχ Νες. Υπάρχει επίσης μια indie μπάντα που ονομάζεται ‘’Loch Ness Monster’’ και είναι από την περιοχή Arkansas των ΗΠΑ. Τέλος υπάρχει ένα βίντεο κλιπ (“The Monster”) από το συγκρότημα “The Automatic” που δείχνει ‘’εικόνες’’ από το τέρας του Λοχ Νες.
            Παρατηρούμε ότι πολλοί μύθοι υπάρχουν γύρω από το τέρας του Λοχ Νες και η παρουσία του είναι έντονη στις τέχνες. Είτε είναι μύθος είτε είναι αλήθεια, είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο τέρας έχει γράψει ιστορία στον κόσμο των τεχνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου