Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Parlez - vous anglais?




Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόλο που επίσημη πρώτη γλώσσα είναι η αγγλική, μπορεί να συναντήσει κανείς και άλλες γλώσσες οι οποίες μιλούνται παράλληλα από σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Η αγγλική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των δυτικο - γερμανικών γλωσσών και όχι των λατινογενών, όπως πολλοί θα υπέθεταν. Οι ρίζες της ξεκινούν από τον 5ο αιώνα, όπου η γλώσσα μιλιόνταν στα διάφορα αγγλοσαξονικά βασίλεια εκείνης της περιόδου. Η αρχική μορφή της αγγλικής δεν θύμιζε καθόλου τη σημερινή μορφή της. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι είχε συγγένεια με την γερμανική γλώσσα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ρημάτων τα οποία είχαν κατάληξη –th. Για παράδειγμα έλεγαν He goeth (αυτός πάει). Ακόμα και τα πρόσωπα των ρημάτων διέφεραν αρκετά από τα σημερινά. Χαρακτηριστική είναι η λέξη thee που σήμαινε you ( εσύ ή εσένα). Τα αγγλικά εκείνης της περιόδου έχουν την ονομασία Old English ( πρώϊμα αγγλικά). Με την πάροδο του χρόνου η γλώσσα εξελίχθηκε. Με την επίθεση των Νορμανδών στην Αγγλία το 1066, η γλώσσα άρχισε να αλλάζει και να δανείζεται λεξιλόγιο από τη γαλλική γλώσσα που μιλούσαν οι Νορμανδοί. Έτσι, τα αγγλικά άρχισαν να έρχονται πιο κοντά με τις λατινογενείς γλώσσες. Έτσι, τα αγγλικά εκείνης της περιόδου ονομάστηκαν Middle English. Με την πάροδο των χρόνων τα αγγλικά, αλλά όπως και κάθε άλλη γλώσσα εξελίχτηκαν και έχουν την σημερινή μορφή, τα Modern English. Τα αγγλικά από τον 18ο αιώνα διαδόθηκαν παντού, ιδιαίτερα με την εποίκηση της Βόρειας Αμερικής από τους Άγγλους. Από εκείνη την περίοδο, η αγγλική γλώσσα έγινε η επίσημη γλώσσα του εμπορίου και σήμερινα είναι η μητρική και επίσημη γλώσσα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Παράλληλα τα αγγλικά μαθαίνονται και σαν δεύτερη ξένη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου. Η κυριαρχία τους σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα εμφανής. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιτημίου της Οξφόρδης , η αγγλική γλώσσα απαριθμεί παραπάνω από 250.000 διαφορετικές λέξεις.

            Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρα από την επίσημη αγγλική γλώσσα μιλούνται και άλλες γλώσσες που δεν έχουν καμμία σχέση με αυτή. Αν κάποιος επισκεφτεί την Ουαλία πιο πιθανόν είναι να ακούσει να μιλάνε ουαλικά, παρά αγγλικά. Η ουαλική γλώσσα (welsh language) ανήκει στην οικογένεια των κέλτικων γλωσσών, και ομιλείται στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2004, τα ουαλικά μιλιούνταν από 611.000 ανθρώπους (σε ποσοστό 21,7% από τον συνολικό πληθυσμό της Ουαλίας). Μια πολλή χρησιμοποιούμενη έκφραση στα ουαλικά είναι η Iechyd da i chwi yn awr ac yn oesoedd, η οποία σημαίνει Να έχεις καλή υγεία τώρα και για πάντα.

            Τα σκωτσέζικα είναι και αυτή μια γλώσσα που μιλείται στην Σκωτία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανήκει και αυτή στην οικογένεια των κέλτικων γλωσσών και ομιλείται από σηματικό μέρος του πληθυσμού. Η ιστορία της συγκεκριμένης γλώσσας ξεκινά από τον 15ο αιώνα, η οποία τότε ομιλούνταν σε όλη την Σκωτία. Παρόλο που τα σκωτσέζικα είναι διαφορετική γλώσσα από τα αγγλικά, επειδή μιλείται από σχετικό μικρό μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου βασιλείου, η κυβέρνηση της χώρας με επίσημη απόφαση,την θεωρεί σαν τοπική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια έγινε έρευνα κατά την οποία το 30% του πληθυσμού της Σκωτίας, 1,5 εκατομμύριο άτομα δηλαδή,απάντησαν ότι μιλούν καλά τα σκωτσέζικα. Άλλη έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Aberdeen το 1995, έδειξε ότι οι ομιλούντες της γλώσσας ανέρχονταν στα 2,7 εκατομμύρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παλαιότερες γενιές μιλούν τη συγκεκριμένη γλώσσα, ενώ οι καινούριες σε μικρότερο βαθμό. Στα σκωτσέζικα η πιο γνωστή λέξη είναι η loch, που σημαίνει λίμνη. Για αυτό και το πολύ γνωστό τέρας του Λοχ Νες που πιστεύεται ότι υπάρχει στη Σκωτία, στην ουσία σημαίνει της λίμνης Νες, δηλαδή ότι το τέρας μένει σε αυτή τη λίμνη.

            Τέλος παιρνάμε στα ιρλανδικά, τα οποία ομιλούνται στη Βόρειο Ιρλανδία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στην Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία θεωρούνται ως επίσημη γλώσσα, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία σαν τοπική γλώσσα. Επίσης, τα ιρλανδικά είναι και μια από τις επίσημες γλώσσες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανήκουν και αυτά στις κέλτικες γλώσσες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν τα ιρλανδικά, ενώ στην ιρλανδία εκτιμάται ότι την μιλούν γύρω στο 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένα παράδειγμα ιρλανδικών είναι το Tá leabhar agam που σημαίνει έχω ένα βιβλίο ( η ακριβής σημασία είναι «υπάρχει ένα βιβλίο σε εμένα»).

            Παρατηρούμε, ότι πέρα από τα κυρίαρχα αγγλικά που μιλιούνται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν και άλλες γλώσσες που συνυπάρχουν με την αγγλική, και μιλιούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Γεγονός είναι ότι όποιος επισκεφτεί αυτές τις περιοχές, θα διαπιστώσει τόσο διαφορά στην προφορά της αγγλικής γλώσσας, όσο και στο γεγονός ότι συνυπάρχουν παράλληλα και άλλες γλώσσες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου