Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Μειωμένη η φαρμακευτική δαπάνη για το 2012



Μετά από συμφωνία της Τρόϊκας και του Υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε ο προϋπολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη για το 2012 για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Έτσι, θα εφαρμοστεί κλειστός "προϋπολογισμός" στα Ταμεία, με κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια το μήνα.


Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, αποφασίστηκε η φαρμακευτική δαπάνη να είναι μειωμένη κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2011. Η Τρόϊκα ζήτησε να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση με την δραστική ουσία του φαρμάκου, ώστε να ελεγχθεί ο όγκος της συνταγογράφησης. Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί (εκπτώσεις προς τα Ταμεία από φαρμακεία, εταιρείες και φαρμακαποθήκες) θα επιτευχθεί ο στόχος και θα μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία.



Σύμφωνα με έρευνα της EFPIA (European Federation of Pharma-ceutical Industries and Associations)
η αξία της ελληνικής εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς κυμαίνεται στα 5,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Μ' αυτό το μέγεθος η Ελλάδα υπερβαίνει πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία (2,99 δισ. ευρώ), το Βέλγιο (4,32 δισ. ευρώ), η Ελβετία (3,23 δισ. ευρώ) και η Ολλανδία (4,65 δισ. ευρώ), ενώ ξεπερνά και την Πορτογαλία (3,71 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (1,88 δισ. ευρώ) και Πολωνία (4,48 δισ. ευρώ), καθώς και όλα τα κράτη της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Οι πληρωμές για φαρμακευτικά προϊόντα από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας, προσεγγίζει τα 5,09 δισ. ευρώ, έναντι 2,2 δισ. ευρώ στην Αυστρία, 3,40 δισ. ευρώ στο Βέλγιο και 3,20 δισ. ευρώ στην Ελβετία. Το μέγεθος της δαπάνης είναι παραπλήσιο της Ολλανδίας και περίπου στο 45% της γειτονικής Ιταλίας, η οποία όμως είναι μία κατά πολύ μεγαλύτερη οικονομία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την κατανάλωση. Η χώρα είναι ελλειμματική κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Εισάγονται φάρμακα αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ και εξάγονται 938 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές είναι περίπου ισοδύναμες με το σύνολο της αξίας της εγχώριας παραγωγής, η οποία μετά βίας υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου