Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Νέα έκρηξη σε φυσικό αγωγό αερίου στην Αίγυπτο



Άγνωστοι ανατίναξαν αγωγό φυσικού αερίου στην χερσόνησο Σινά με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή του αερίου προς το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Παρόμοιες τέτοιες εκρήξεις έχουν γίνει ήδη άλλες έντεκα φορές μέσα σε ένα χρόνο στην Αίγυπτο. Η έκρηξη συνέβη στην περιοχή Μασάιντ, δυτικά της πόλης Αλ - Αρίς, στις ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, μασκοφόροι ένοπλοι τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από τον αγωγό, όπου συνέβη λίγο αργότερα η έκρηξη.


Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή αερίου, η οποία είχε συναφθεί πριν 20 χρόνια έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στον αιγυπτιακό λαό. Ο λαός πιστεύει ότι οι ισραηλινοί δεν καταβάλλουν το αρμόζων χρηματικό ποσό για το αέριο που αγοράζουν.

Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου, και η Αίγυπτος του παρέχει το 43% του αερίου που εισάγει. Επίσης, το αιγυπτιακό αέριο καλύπτει το 80% της ζήτησης της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή 6,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το κυβερνών αιγυπτιακό ανώτατο συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε δεσμευτεί να να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή τον Νοέμβριο. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται ότι το Κράτος τους παραμελεί και αδιαφορεί για τους ίδιους. παρά την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, οι κάτοικοι δεν βλέπουν κάποιο όφελος για τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου