Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης





Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα να κρατούν μέρες, φαίνεται όμως ότι κάποια πράγματα έχουν ήδη συμφωνηθεί για να γλιτώσει η χώρα μας την χρεωκοπία.


Ο βασικός μισθός αναμένεται να μειωθεί κατά της 22% και οι μισθοί των νέων κατά 10%. Η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα καταργηθεί και θα υπάρξει επίσης μείωση των επικουρικών ταμείων χωρίς πλαφόν, με νόμο πλαίσιο και των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες και ΝΑΤ. Θα υπάρξει κατάργηση της εργατικής εστίας και της εργατικής κατοικίας και μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2015.




Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, στο κείμενο που θα υπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία


1. Νόμος - πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση).
2.  Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
3.  Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
4. Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ.
5. Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος.
6. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
7. Εργασιακή εφεδρεία.
8. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.


Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας που θα υπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί, τα οποία προκαλούν ήδη θύελλα αντιδράσεων.


Πηγή:www.capital.gr

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου