Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το 14ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθ'οδόν....



Το 14ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα θα τιμήσει δύο μεγάλους δημιουργούς του είδους για την προσφορά τους στο χώρο.

Πρόκειται για τον ισραηλινό Εγιάλ Σιβάν, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του πολιτικού ντοκιμαντέρ, και για τον ελληνογάλλο δημιουργό Άγγελο Αμπάζογλου.

Στα ντοκιμαντέρ του Άγγελου Αμπάζογλου έχουμε την διασταύρωση των πολιτισμικών στοιχείων των λαών της Μεσογείου. Ο ίδιος είναι Έλληνας που μεγάλωσε στην Γαλλία, έχοντας παράλληλα και τουρκικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του. Μέσα στο έργο του, βάζει έντονα τα μυθοπλαστικά στοιχεία, τα οποία δίνουν μια άλλη μορρφή στην πραγματικότητα του δημιουργού. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία του ταινία Mustafa’s Sweet Dreams (2012), η οποία προβάλλεται την επόμενη εβδομάδα στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ταινία περιγράφει τα όνειρα ενός 16χρονου Τούρκου μαθητευόμενου μπακλαβατζή, ο οποίος επιθυμεί να ανοίξει κάποτε ένα δικό του ζαχαροπλαστείο. Στην διεθνή διαδρομή του Άγγελου Αμπάζογλου περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε για το ARTE, τη ZDF και το PBS. Το κοινό του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη στο έργο του Αμπάζογλου, όπως διαφαίνεται απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα στα έργα του που θα προβληθούν ξεχωρίζουν το "Εγκλημα στην αρχαία αγορά", το οποίο προβλήθηκε από το ARTE και το παρακολούθησαν 1,2 εκατομμύρια θεατές, και η ταινία "Τα δύο αύριο (1996), όπου διερευνάται η συνύπαρξη ανθρώπων που μετακινήθηκαν σε νέους για αυτούς τόπους.


Από την ταινία Mustafa’s Sweet Dreams


Ο ισραηλινός Εγιάλ Σιβάν, είναι ένας άλλος σπουδαίος δημιουργός ντοκιμαντέρ, που το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα τιμήσει για το έργο του. Γεννήθηκε το 1964 στην Χάιφα. Εργάστηκε ως φωτογράφος στο Τελ Αβίβ και το 1985 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Έκτοτε μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ισραήλ. Μέσα απ’ το έργο του, ο Σιβάν παρουσιάζει μια εναλλακτική,  οπτική του αδιεξόδου Ισραηλινών – Παλαιστινίων, η οποία συχνά τον έχει φέρει αντιμέτωπο με λογοκρισία και αντιδράσεις. Η γεωγραφική και πληθυσμιακή διχοτόμηση, ο ξεριζωμός των παλαιστινίων, οι αρχές του επίσημου κράτους, αλλά και τα παθήματα του Ολοκαυτώματος ως άλλοθι του Ισραήλ για τις αδικίες σε βάρος της Παλαιστίνης, είναι οι κεντρικοί άξονες του έργου του Σιβάν. 


Οι εύθραυστες σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αποτυπώνονται  στα ντοκιμαντέρ Route 181, Fragments of a journey in Palestine-Israel(2003), μια σκηνοθετική σύμπραξη του Σιβάν με τον παλαιστίνιο συνάδελφό του Μισέλ Κλεϊφί.  Άλλα έργα του, τα οποία θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ είναι το  Jaffa The Orange’s Clockwork (2009), που βασίζεται στο χρονικό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Θα προβληθεί επίσης το Izkor: Slaves of memory (1990), όπου ο δημιουργός αμφισβητεί ανοικτά την επίσημη εθνική συλλογική μνήμη, η οποία μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και το στρατό, διαποτίζει κάθε άτομο, από την παιδική ηλικία ως την ωριμότητα.  Άλλα ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζουν είναι το Τhe Specialist (1999) και το I love you all (2004).



Info: To φεστιβάλ Ντοκιματέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 18 Μαρτίου 2012. Πέρα από τα αφιερώματα στα ντοκιματέρ του έλληνα και του ισραηλινού δημιουργού, θα προβληθούν και ντοκιμαντέρ από Αυστρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδία, Χιλή, Ιράν, Αργεντινή, δανία, Πολωνία, Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου