Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ένα άλογο διαφορετικό από τα υπόλοιπα



Η ταινία μας μεταφέρει στην Αγγλία της υπαίθρου λίγο πριν από το ξέσπασμα του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Άλμπερτ είναι ένας νεαρός αφοσιωμένος στην οικογένεια του. Ο πατέρας του αγοράζει ένα άλογο με σκοπό να τον βοηθήσει να οργώσει το χωράφι του. Το άλογο είναι στην αρχή πολύ πεισματάρικο. Παρόλα αυτά, ο Άλμπερτ θα αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του και θα καταφέρει να το τιθασεύσει. Η άγονη γη τελικά θα καλλιεργηθεί χάρη στη βοήθεια του αλόγου. Όμως, ο καιρός ξαφνικά αλλάζει και οι καλλιέργειες καταστρέφονται. Ο πατέρας του Άλμπερτ νευριασμένος πάει να πουλήσει το άλογο, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού του. Ο Άλμπερτ ορκίζεται στον Τζόϊ το άλογο του ότι θα σμίξουν ξανά, για να τον ξαναφέρει οριστικά πίσω στο σπιτικό τους. Το άλογο τελικά απομακρύνεται από τον Άλμπερτ και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Έπειτα, το άλογο θα περάσει από πολλά χέρια, και το ερώτημα που γεννιέται είναι: θα σμίξει ξανά με το αφεντικό του?


Ο Steven Spielberg σκηνοθετεί το War Horse, σε σενάριο των Lee Hall (Billy Elliot) και Richard Curtis (Bridget Jones’ Diary), βασισμένο στο ομώνυμο παιδικό διήγημα (1982) του Μichael Morpurgo, που γνώρισε τεράστια θεατρική επιτυχία το 2007 στην Αγγλία. Ο σκηνοθέτης μας δίνει με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα της αγροτικής κοινωνίας της Αγγλίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα πλάνα είναι μαγευτικά και αποκαθηλώνουν τον θεατή. Τον μεταφέρουν σε ένα μαγικό κόσμο, όπου δεν υπάρχει η έννοια της βιασύνης και των γρήγορων ρυθμών μιας πόλης. Ο καθένας ονειρεύεται να δει τόσο πράσινο και τέτοια ωραία τοπία στη ζωή του. Η επιλογή των γυρισμάτων από τον σκηνοθέτη αποδίδει καρπούς με την πιστή απεικόνιση της αγροτικής αγγλικής  κοινωνίας.

Όσο για τους ηθοποιούς που απαρτίζουν την ταινία, φαίνεται ότι αποδίδουν όσο πιο πιστά γίνεται τον ρόλο τους. Ο 22χρονος πρωταγωνιστής Jeremy Irvine που τώρα κάνει τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα, φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Η ερμηνεία του στην ταινία είναι αρκετά καλή, από την άποψη ότι δεν έχει να κάνει κάποια υπέρβαση. Συναντάμε και άλλους γνωστούς ηθοποιούς στην ταινία όπως τον Tom Hiddleston (Thor) και τον Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes). Ο ρόλος τους είναι μικρός, αλλά ζωτικός για την εξέλιξη της ταινίας. Σημαντικό ρόλο έχουν και οι γονείς του Άλμπερτ, 0 Peter Mullan και η Emily Watson, οι οποίοι παρουσιάζουν πιστά την αγροτική οικογένεια της Αγγλίας.

Οι θεατές καθώς βλέπουν την ταινία γεμίζουν με διάφορα συναισθήματα. Το βασικό συναίσθημα που νιώθει κανείς είναι η συγκίνηση με το πως ένα άλογο μπορεί να "δεθεί" συναισθηματικά με έναν άνθρωπο. Τα δάκρυα δεν έλειψαν από πολλούς στις κινηματογραφικές αίθουσες. Έπειτα, πολλοί ίσως να ένιωσαν νοσταλγία για μια εποχή που πλέον που δεν υφίσταται, μια εποχή γεμάτη αξίες, πιστή στη παράδοση, απλή, δίχως κακίες και μετριότητες. Ο θαυμασμός είναι ένα άλλο συναίσθημα που νιώθει ο καθένας, τόσο για την αντοχή του αλόγου σε αντίξοες συνθήκες, όσο και για το κουράγιο των ανθρώπων που πολέμησαν στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, η ταινία προβάλει τον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την αγάπη, αξίες τόσο σημαντικές για την καθημερινότητα του καθένα μας.

Τα γραφικά της ταινίας ήταν άψογα, ενώ η μουσική ήταν η καταλληλότερη σύμφωνα με τις σκηνές της ταινίας. Το μεγαλύτερο "ατού" της ταινίας είναι η εικόνα. Είναι σαν να ζει ο καθένας έναν αιώνα πριν. Τα τοπία αυτά θα μείνουν στη μνήμη του θεατή για πολύ καιρό σίγουρα.

Η ταινία συνεπώς αξίζει να την δείτε, και παρόλο που είναι μεγάλη σε διάρκεια (δυόμιση ώρες), δεν θα καταλάβετε πως θα πως περάσουν. Παρατίθεται παρακάτω και τρέιλερ της ταινίας.


Info: Η ταινία είναι υποψήφια για 6 Όσκαρ. Το imdb την βαθμολογεί με 7,3/10. Εγώ θα την βαθμολογούσα άνετα με ένα 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου