Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν "εγκαινιάζει" τρία πυρηνικά έργα...





Ο  πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας IRIB θα παρευρεθεί στα εγκαίνια τριών πυρηνικών έργων σήμερα.


Το πρώτο έργο που θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του Ιράν είναι το εργοστάσιο στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.  Πρόκειται για ένα πυρηνικό εργοστάσιο, στο οποίο θα αρχίσουν οι διαδικασίες εμπλουτισμού του με ουράνιο κατά 20%. Το δεύτερο έργο αφορά και πάλι την πυρηνική ενέργεια σε εργοστάσιο της Τεχεράνης και συγκεκριμένα σε ιατρικό ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα. Εκεί, θα ξεκινήσουν οι λειτουργίες των πρώτων ράβδων πυρηνικών καυσίμων. Το τρίτο και τελευταίο έργο, στο οποίο θα παρευρεθεί ο ιρανός πρόεδρος αφορά την έναρξη λειτουργίας ενός νέου τύπου συσκευών φυγοκέντρισης που είναι σε θέση να πραγματοποιούν υψηλότερο εμπλουτισμό πολύ ταχύτερα από τα προηγούμενα μοντέλα.

Η κύρια τελετή των εγκαινίων θα λάβει χώρα στον αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ενώ τα δύο άλλα έργα θα εγκαινιαστούν από τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ μέσω συνδέσεων τηλεδιάσκεψης.

Το καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης είχε συμφωνηθεί αρχικά να παρέχεται από τη Ρωσία και τη Γαλλία, αλλά η σχετική συμφωνία του Οκτωβρίου 2009 δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και το Ιράν άρχισε να παράγει μόνο του το καύσιμο αρχικά εμπλουτίζοντας ουράνιο κατά 20% και στη συνέχεια μετατρέποντάς το σε ράβδους καυσίμου.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι μείζονος σημασίας τόσο για την παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς όσο και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται για να καταργηθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αυτό δεν εφαρμόζεται. Μην ξεχνάμε ότι σαν μορφή ενέργειας είναι φθηνή και χωρίς μεγάλο κόστος. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τις δυσβάσταχτες συνέπειες που έχει αυτή για τον άνθρωπο καθώς έχουμε πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της Φουκοσίμα αλλά και του Τσερνομπίλ το 1986 . Στην τελευταία περίπτωση οι συνέπειες της πυρηνικής αυτής καταστροφής είναι ορατές και σήμερα. Οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας πρέπει να έρθουν ξανά στο προσκήνιο και να ερευνηθούν εις βάθος έτσι ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου