Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

O βυθός έκρυβε ναυάγια..





Αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εντόπισαν έξι φορτία ναυαγίων με αμφορείς και αγγεία στην περιοχή του κόλπου του Ηρακλείου.


Οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν ακριβώς την θαλάσσια περιοχή των 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων με όριο τη νησίδα Δία. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν δύο ναυάγια ρωμαϊκών χρόνων, το ένα με κρητικούς αμφορείς του 1ου με 2ου αιώνα μ.Χ, και το άλλο με υστερορωμαϊκούς αμφορείς που χρονολογούνται ανάμεσα στον 5ο με 7ο αιώνα μ.Χ. Βρέθηκαν ακόμη δύο βυζαντινοί αμφορείς, ο ένας χρονολογούμενος στον 8ο με 9ο αιώνα μ.Χ και ο άλλος μεταγενέστερα. Επίσης, ανακαλύφθηκε φορτίο ναυαγίων με ροδιακούς αμφορείς του 1ου με 2ου αιώνα μ.Χ. Το τελευταίο αυτό ναυάγιο το είχε μερικώς ανασκάψει ομάδα αρχαιολόγων του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών και του Κουστό το 1976.


Όλα τα ναυάγια τεκμηριώθηκαν με μετρήσεις και ανέλκυση ευρημάτων. Κινηματογραφήθηκαν και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά σε εικόνες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκών.


Πέραν από τα παραπάνω εντοπίσθηκαν τρία ναυάγια των νεοτέρων χρόνων, που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο ως πολιτιστικά αγαθά και τέσσερις περιοχές προσωρινής αγκυροβολίας (καταφύγια), οι οποίες περιέχουν αρχαιολογικό υλικό από διάφορες εποχές (αμφορείς, χρηστικά και επιτραπέζια αγγεία, λίθινες και μολύβδινες άγκυρες, αλιευτικά βάρη κ.λπ.).


Ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Θ. Θεοδούλου είχε τη διεύθυνση της έρευνας μαζί με την συμμετοχή των καταδυόμενων αρχαιολόγων της ΕΕΑ.Δ Ευαγγελιστή και και Γ. Κουτσουφλάκη. Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι.


Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έκανε έρευνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για την εύρεση αρχαίων ναυαγίων. Στη Λέσβο και στην περιοχή Πηγαδάκια έγινε έρευνα σε προηγούμενο εντοπισμό ναυαγίου, σε βάθος 2,5 μέτρων. Εκεί βρέθηκαν θεμελιώσεις κτηρίων και όστρακα. Στην Τήλο, ερευνήθηκαν δύο παλιότερα ναυάγια. Το ένα μάλιστα είναι και σχετικά πρόσφατο, στην εποχή του Μεσοπολέμου. Βρέθηκαν διαβρωμένοι πυροκροτητές, φυσίγγια και άλλο πολεμικό υλικό. Έγινε επίσης έρευνα σε περιοχή με πλήθος οστράκων αμφορέων και τμήματα κεραμικής.Το μεγαλύτερο μέρος των αμφορέων ανήκουν σε ροδιακούς του 1ου αιώνα, γεγονός που συνηγορεί στην ύπαρξη ναυαγίου θαμμένου κάτω από την άμμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου