Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

H Αυστραλία αναγνωρίζει πλέον τους Σκοπιανούς ως "Μακεδόνες"





Η κυβέρνηση της Αυστραλίας φαίνεται πως καταργεί τον όρο "σλαβομακεδόνες", που χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τους κατοίκους της γειτονικής χώρας μας, ΦΥΡΟΜ.


Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τη λεγόμενη AMHRCΑ («Aυστραλομακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»),η οποία δημοσιοποίησε επιστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, σύμφωνα με την οποία γίνεται γνωστή η απόφαση, που είναι αποτέλεσμα πιέσεων του λόμπι των καταγόμενων από τη ΦΥΡΟΜ.


Η Αυστραλία τώρα τους χαρακτηρίζει ως "μακεδόνες", αλλά χρησιμοποιεί τον διεθνή όρο ΦΥΡΟΜ για να περιγράψει την χώρα καταγωγή τους. Στόχος των κατοίκων της Αυστραλίας και των υποστηρικτών τους, που προέρχονται από το ΦΥΡΟΜ είναι να καθιερωθεί η συνταγματική ονομασία "Μακεδονία" από την τοπική κυβέρνηση. Ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών έστειλε επιστολή στην AMHRCΑ, στην οποία αναφέρεται ότι ο όρος «σλαβομακεδονική» δεν χρησιμοποιείται πλέον από το συγκεκριμένο υπουργείο. «Το ίδιο», συμπληρώνεται, «ισχύει και για το υπουργείο Μετανάστευσης, άλλα υπουργεία και τη Στατιστική Υπηρεσία».




Η AMHRCΑ χαρακτηρίζει την απόφαση ως μεγάλη νίκη, καθώς έπεισε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει στους Μακεδόνες το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».Επισημαίνεται ότι η απόσυρση του όρου «σλαβομακεδόνας» επιτεύχθηκε έπειτα από διαδοχικές επαφές και αλληλογραφία που είχε το λόμπι με υπουργούς, αλλά και την ίδια την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ.

Η ελληνική ομογένεια δεν έχει αντιδράσει ακόμα στην απόφαση αυτή της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου