Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τα βραβεία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης





Ολοκληρώθηκε χτες το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "Εικόνες του 21ου αιώνα" με την απονομή των βραβείων για τα καλύτερα ντοκιμαντέρ ανά κατηγορία.


Ο Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δήλωσε «Στην έναρξη του Φεστιβάλ αναφέρθηκα στο στόχο μας, που πάντα παραμένει ο θεατής. Επιθυμούμε να γεμίζουμε τις αίθουσες γιατί σήμερα έχουμε ανάγκη το ντοκιμαντέρ περισσότερο από ποτέ. Και τον στόχο αυτόν τον πετύχαμε. Οι θεατές κατέκλυσαν τις αίθουσες του Φεστιβάλ, ξεπερνώντας τους 50.000! Αυτή είναι για μας η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη επιβράβευση». Ο ίδιος ανέφερε επίσης «Πιστεύω ότι πετύχαμε κάποιους από τους στόχους μας. Και, φυσικά, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ραντεβού στο 15ο Φεστιβάλ που θα γίνει 22 με 31 Μαρτίου του 2013»


Στην τελετή απονομής βραβείων η ταινία «Ιταλία: Αγάπα την ή παράτα την» απέσπασε το βραβείο κοινού για καλύτερη ξένη ταινία στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Η δημιουργία –σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι- παρακολουθεί ένα ζευγάρι Ιταλών που σκέφτονται εάν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Με την χαριτωμένη δομή της αγγίζει αρκετά και τους Έλληνες, καθώς τα θέματα που θίγει αφορούν και την Ελλάδα. 

Το βραβείο κοινού σε ελληνική ταινία απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Encardia, η πέτρα που χορεύει», σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου. Στην κατηγορία κάτω των 45 λεπτών, τα βραβεία πήγαν -για ελληνική παραγωγή- στην ταινία «Ο τυφλός ψαράς», σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου, και - για ξένη παραγωγή- στην ταινία «ORA» (Καναδάς) σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μπεϊλόκ.


Η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI απένειμε βραβείο για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Σαγιόμι», σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά, αναφέροντας ότι πρόκειται για «μια ευαίσθητη και ευφυή μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση». Η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας, η οποία εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με τον βαθύ σεβασμό και το θαυμασμό που επέδειξε ο ταλαντούχος σκηνοθέτης.
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απέσπασαν κατά ήμισυ οι ταινίες «Απαλλοτρίωση» του Μάνου Παπαδάκη και «Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι» της Ριγιά Αρζού Κοκσάλ. Το βραβείο συνοδεύτηκε από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά δημιουργία.



Ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία που απονεμήθηκαν:

Βραβεία κοινού
Για ταινίες άνω των 45΄
i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Encardia, η πέτρα που χορεύει», σε σκηνοθεσία Αγγελου Κοβότσου.
ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Ιταλία, αγάπα την ή παράτα την» , σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι.
Για ταινίες κάτω των 45'
i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Ο τυφλός ψαράς», σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «ORA» (Καναδάς), σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μπεϊλόκ.
Βραβεία Fipresci
i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Σαγιόμι», σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά
ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Canicula» (Μεξικό), σε σκηνοθεσία Χοσέ Αλβαρες
Βραβείο ΕΡΤ3
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Απαλλοτρίωση» του Μάνου Παπαδάκη και «Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι» (Τουρκία) της Ρυγιά Αρζού Κοκσάλ.
Βραβείο ΕΡΤ «Doc on Air»
Το βραβείο απέσπασε το project «My Journey to Meet You» (Ιταλία), σε σκηνοθεσία Marco Simon Puccioni.
Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας
Το βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Αυτό δεν είναι μια ταινία» (Ιράν), σε σκηνοθεσία των Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς.
Βραβείο WWF
Το βραβείο που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απέσπασε η ταινία «Ζήτω οι αντίποδες» σε σκηνοθεσία Βίκτορ Κοσακόφσκι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου