Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Φεστιβάλ σύγχρονης Τέχνης με αραβική γεύση

Η  αραβική Τέχνη μέσα από τις τέχνες θα παρουσιάζεται από αύριο και για μια βδομάδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,με θεματολογία θεατρική, μουσική, χορευτική, εικαστική.


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Meeting Points, ενός φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο. Πέρα από τις παραπάνω θεματολογίες θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι. 


Το Meeting Points πραγματοποιείται σε πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με πρωτοβουλία του Τάρεκ Αμπού Ελ Φετούχ και του Young Arab Theatre Fund (YATF). Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται οι χορογράφοι και χορευτές Σέλμα και Σοφιάν Ουισσί από την Τύνιδα με την online χορευτική παρουσίαση "Heres". Η ανεξάρτητη συγγραφέας και σκηνοθέτης από το Κάιρο Λάιλα Σουλεϊμάν θα παρουσιάσει την performance "No Time for Art" που βασίζεται σε «ημερολόγια, ήχους, κινήσεις, ειδήσεις και οτιδήποτε συνιστά μια επανάσταση». Οι παραπάνω, μαζί με άλλους ομοτέχνους, παίρνουν μέρος, σε έναν μαραθώνιο performance, μονολόγων, αναγνώσεων και χορού στο πλαίσιο του «Meeting Points 6».
 O Σύριος συγγραφέα Μοχάμεντ Αλ Άτταρ θα παρουσιάσει έναν μονόλογό-σχόλιο για την βία από μαρτυρίες συλληφθέντων. Ο σκηνοθέτης Ομάρ Αμπού Σαάντα θα παρουσιάσει ένα multimedia σχέδιο με τίτλο «Look at the streets. this is how hope looks like», σχετικά με το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οργάνωση και την εξάπλωση των πρόσφατων εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.


Το φεστιβάλ αυτό που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει την παλαιστινιακής καταγωγής performer Μόνα Χατούμ, η οποία θα συζητήσει με τον κριτικό της τέχνης Όκουι Ενβεζόρ .Βίντεο με εγκαταστάσεις και performances θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Σύμφωνα με το σκεπτικό του επιμελητή, κορυφαίου θεωρητικού και κριτικού τέχνης Όκουι Ενβεζόρ, το Meeting Points 6 επιχειρεί μια ανατομία της «πολιτειακής φαντασίας» προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας, συλλογικής μνήμης και ιστορίας, κοινωνικού αποκλεισμού και πολιτικής ευθύνης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αραβικό κόσμο ιστορική συγκυρία.


Το Meeting Points 6 ταξίδεψε πέρσι στη Βηρυτό και το Αμάν. Τον Οκτώβριο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες. Τελευταίος σταθμός πριν από την Αθήνα ήταν το Βερολίνο.


Info: H  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών βρίσκεται απέναντι από το Πάντειο, στη Λεωφόρο Συγγρού 107. Πληροφορίες για τα εισιτήρια μπορείτε να λάβετε στο τηλέφωνο: 2109005800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου