Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Eπανάσταση στη λήψη ψηφιακών φωτογραφιών!!!


Εμφανίστηκε στο προσκήνιο μια νέα ψηφιακή μηχανή, η οποία ονομάζεται Lytro και η οποία δίνει την δυνατότητα στον χρήστη πρώτα να τραβά μια φωτογραφία και μετά να εστιάζει εκεί που θέλει.


Η νέα αυτή μέθοδος λήψης φωτογραφιών θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διόρθωση των φωτογραφιών. Η συσκευή μοιάζει πάρα πολύ με ένα τηλεσκόπιο και είναι δημιουργία του μαλαισιανού Ρεν Νγκ, ο οποίος ανακάλυψε αυτό το επίτευγμα κατά τη διάρκεια της συγγραφής της διδακτορικής του διατριβής στο πανεπιστήμιο Στανφορντ της Καλιφόρνιας. Ο ίδιος δημιούργησε την ομώνυμη εταιρία Lytro που εδρεύει επίσης στην Καλιφόρνια και ήδη άρχισε τις πωλήσεις του νέου προϊόντος,που γνωρίζει ήδη πολύ θετικές κριτικές διεθνώς.


Η κάμερα χρησιμοποιεί την «τεχνολογία πεδίου φωτός» που επιτρέπει στο εστιακό σημείο μιας ψηφιακής εικόνας να αλλάζει μετά τη λήψη της. Ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει στην οθόνη του υπολογιστή του την φωτογραφία που τράβηξε και, έπειτα, να μεταβάλει το εστιακό σημείο από κάποιο αντικείμενο ή άνθρωπο που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, σε ένα άλλο που βρίσκεται στο υπόβαθρο. Η φωτογραφική μηχανή διαθέτει ισχυρούς αισθητήρες με τους οποίους απορροφά πολύ περισσότερο φως σε σχέση με μια συμβατική φωτογραφική μηχανή.


Ο Νγκ χαρακτηρίζει την μηχανή του ως την απεικόνιση των ζωντανών εικόνων, επειδή επιτρέπουν την εκ των υστέρων "χειραγώγηση" τους. Διατίθενται δύο μοντέλα της φωτογραφικής μηχανής, η οποία έχει μικρό μέγεθος και χωράει στην τσέπη του καθενός. Το πρώτο μοντέλο είναι  8 GB και μπορεί να τραβήξει έως 350 φωτογραφίες και κοστίζει γύρω στα 400 δολάρια. Το δεύτερο μοντέλο είναι 16 GB και τραβά περίπου 750 φωτογραφίες και κοστίζει γύρω στα 500 δολάρια. 


Αναλυτές θεωρούν ότι στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης φωτογραφικής μηχανής είναι το γεγονός ότι δημιουργεί μεγάλα αρχεία ψηφιακών φωτογραφιών που μπορούν να εισαχθούν μόνο σε υπολογιστή Macintosh με το σχετικό λογισμικό (αν και η Lytro υποσχέθηκε σύντομα ένα μοντέλο που θα συνεργάζεται με τους υπολογιστές που «τρέχουν» Windows), Τέλος, η μηχανή δεν διαθέτει έξτρα φίλτρα, το οποίο σημαίνει ότι είναι αδύνατη η επεξεργασία των φωτογραφιών της από το Photoshop. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου