Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το ηλεκτροσόκ βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης...





Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν της Σκωτίας αναφέρουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», ότι το ηλεκτροσόκ (ή όπως επιστημονικά ονομάζεται η ηλεκτροσπασμοθεραπεία) αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες εμπλέκονται στην κατάθλιψη.


Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία αφορά την τοποθέτηση ηλεκτροδίων  στους κροτάφους του ασθενούς που διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται ήδη από την δεκαετία του 1930, από ψυχιάτρους που είχαν σαν στόχο την αποκατάσταση της χημικής ισορροπίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός που κρύβεται πίσω από τη λειτουργία της μεθόδου παρέμενε ασαφής.

Οι ερευνητές του Αμπερντίν διέκριναν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία «χαμηλώνει την ένταση» της υπερδραστήριας επικοινωνίας μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεση και άλλων που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Με αυτόν τον τρόπο, σταματά η αρνητική επίδραση που έχει η κατάθλιψη στα θετικά συναισθήματα.


Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο εννέα ατόμων (έξι άνδρες και τρεις γυναίκες) με σοβαρή κατάθλιψη πριν και μετά την υποβολή τους σε ηλεκτροσόκ. Οι ασθενείς που δεν αποκρίνονταν στις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες  υποβάλλονταν στην τεχνική του ηλεκτροσόκ δύο φορές την εβδομάδα. Οπως διαπιστώθηκε, η μείωση της επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου που προκαλούσε το ηλεκτροσόκ οδηγούσε και σε μεγάλη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. 

Ο επικεφαλής της έρευνας Ιαν Ράιντ, που είναι καθηγητής της  Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν,  ανέφερε ότι «επί δεκαετίες η τεχνική ECT θεωρείται αμφιλεγόμενη και η κύρια κριτική που ασκείται είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς επιδρά στον εγκέφαλο. Πιστεύουμε ότι λύσαμε έναν 70χρονο γρίφο καθώς η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία επιδρά στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κατάθλιψη επικοινωνούν μεταξύ τους». Ο καθηγητής ανέφερε ότι παρά τις αντιδράσεις που συνοδεύουν τον συγκεκριμένο τύπο θεραπείας, αυτός είναι αποτελεσματικός όχι μόνο στην ψυχιατρική αλλά σε ολόκληρο το φάσμα της ιατρικής με δεδομένο ότι το 75%-85% των ασθενών απαλλάσσονται από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. 

Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα της θεραπείας έχουν διάρκεια με την συνεχή παρακολούθηση των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου