Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γενική απεργία στην Πορτογαλία λόγω των μέτρων λιτότητας!





Η Πορτογαλία υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες μνημόνιο με Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την παροχή 78 δισ. ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την προσφυγή των εργαζομένων στους δρόμους με στόχο την διαμαρτυρία τους απέναντι στα μέτρα λιτότητας και στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.


Στο γενικό πλαίσιο τις απεργίας δεν λειτουργούν οι εσωτερικές σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, όσο και τα διεθνή δρομολόγια Λισαβόνας - Μαδρίτης. Τα νοσοκομεία έχουν μπει και αυτά στο απεργιακό κλίμα και θα δέχονται μόνο σοβαρά περιστατικά. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθούν ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Πορτογαλίας.


Ένα από τα συνθήματα των εργαζομένων είναι «Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα». Οι Πορτογάλοι δικαίως υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές υπονομεύουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενισχύοντας την ανεργία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 14%.

Ένα από τα συνδικάτα, το UGT, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, έχει υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι διστακτικοί στο να συμμετάσχουν στην απεργία. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, πάντως, το CGTP, έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραλύσει. 

Η Πορτογαλία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση από την δεκαετία του 70. Πέρυσι τον Μάιο υποχρεώθηκε να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης επειδή είχε ήδη συσσωρεύσει τεράστιο χρέος. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η χώρα ίσως ζητήσει και δεύτερο πακέτο διάσωσης ξαθώς η ύφεση βαθαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου