Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Το ασφαλιστικό και πάλι στο προσκήνιο

Μέσα στο 2012 αναμένονται νέα επώδυνα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς τα ταμεία οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω του μνημονίου.


Το 2011 τα ταμεία κύριας ασφάλισης παρουσίασαν απώλειες 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν η ανεργία κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα και οι μειώσεις μισθών ήταν σαφώς μικρότερες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2012, οι απώλειες εσόδων θα φτάσουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης δήλωσε «Η εξέλιξη των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι σε άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας». Επισήμανε επίσης ότι «η "εξίσωση" των ασφαλιστικών ταμείων είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα βρεθεί λύση μόνο με την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας».


Το Νέο Μνημόνιο προβλέπει ρητά την λήψη νέων μέτρων για το ασφαλιστικό σύστημα, πέραν των αλλαγών που αναμένονται στα ταμεία παροχής εφάπαξ τον Ιούνιο. Στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 5% με την κατάργηση της εισφοράς 1,75% υπέρ της Εργατικής Κατοικίας και 0,5% υπέρ της Εργατικής Εστίας. Το υπόλοιπο 2,75% αφορά μείωση των εισφορών του ΙΚΑ. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεση της για την χώρα μας ζητά επιπρόσθετα μέτρα ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων για τη διετία 2013-2014, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, με νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Η ανάγκη για νέα μέτρα - κατά το υπουργείο Εργασίας - εξαρτάται από τα εξής:

1. Την ομαλή καταβολή των εισφορών προς τα Ταμεία. Σήμερα περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες (ποσοστό 54,14%) καταβάλλουν εισφορές, ενώ το 62% των αγροτών πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΓΑ.

2. Την είσπραξη των οφειλών προς τα Ταμεία, οι οποίες φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7 δισ. είναι εισπράξιμα και αφορούν 800.000 οφειλέτες. Στόχος η είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από «παλαιές» οφειλές.

3. Την είσπραξη των εισφορών από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα 400.000 εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων. Ως εκ τούτου δεν καταβάλλονται και οι εισφορές.

4. Τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού να καταβάλει τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες για την τριετία 2013 - 2014 - 2015 υπολογίζονται σε 42,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΑΕΔ.

5. Την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, που φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την παροχή ακινήτων προς τα Ταμεία, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστή ούτε η αξία τους ούτε οι πρόσοδοι που θα επιφέρουν στους ασφαλιστικούς φορείς.

6. Την περιστολή των ανεξέλεγκτων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης με στόχο την εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ κυρίως από τη σπατάλη στον τομέα του φαρμάκου.

7. Εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ ετησίως από την περικοπή 40.000 συντάξεων που συνέχιζαν να δίδονται σε πεθαμένους. Αναζήτηση 2,5 δισ. ευρώ από την αναδρομική επιστροφή όσων εισπράχθηκαν παρανόμως από συγγενείς νεκρών.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21%, περιορίζοντας σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (υπολογίζονται απώλειες 6,5 δισ. ευρώ).

Τα ασφαλιστικά μέτρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Μένει να δούμε αν θα εφαρμοστούν στη πράξη!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου