Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση!!!





Η Αμμόχωστος, η μοναδική πόλη φάντασμα στον κόσμο που παραμένει εδώ και 38 χρόνια κλειστή μετά την εισβολή του Αττίλα στη Κύπρο, πρόκειται να ανοίξει σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ.


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, μόλις η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το τουρκικό κατοχικό καθεστώς θα προχωρήσει στο άνοιγμα της πόλης. Η πληροφορία αυτήήρθε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν στην οποία συζητήθηκε και το κυπριακό. Το θέμα της Αμμοχώστου βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου με την τουρκική πολιτική ηγεσία στις 13 Μαρτίου. Η τουρκική κυβέρνηση έκανε, όπως φαίνεται δεκτό το αίτημα του κ. Ερογλου για την Αμμόχωστο.




Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ, όλοι οι ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υπό τουρκική διοίκηση όμως. Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες  για το μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων. Ετοιμάζεται επίσης έκθεση σύμφωνα με την οποία καταγράφεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίκλειστη πόλη και που θα μπορέσουν να επιστρέψουν και κάτω από ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα περιέλθουν εκεί περιουσίες.


Δεν υπήρξε ακόμα αντίδραση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι μόλις προσφάτως ο Πρόεδρος της Κύπρου  κ. Χριστόφιας πρότεινε την επιστροφή της Αμμοχώστου και την επαναλειτουργία του λιμανιού στα Βαρώσια υπό την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 



Η Αμμόχωστος κατελήφθη από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Αττίλα 2, ενώ η πόλη βομβαρδίστηκε εκτεταμένα από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Έκτοτε, η πόλη έχει γίνει φάντασμα με τους Τούρκους να απαγορεύουν την πρόσβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου