Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας τα ΑΕΙ της χώρας!!





Τα ΑΕΙ της χώρας μας κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν έπειτα από το "κούρεμα" των αποθεματικών τους κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ακόμα και τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα.


Σε χθεσινή έκτακτη σύνοδο τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι πρόεδροι σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο να παραδώσουν τα κλειδιά των ιδρυμάτων, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό φαντάζει λίγο δύσκολο να γίνει καθώς δεδομένης της κρίσης, πως θα μπορέσουν να απορροφηθούν μετέπειτα οι παραιτηθέντες πρόεδροι?


Τα αποθεματικά κεφάλαια των ΤΕΙ έχουν μειωθεί από τα 75 εκατομμύρια ευρώ στα 15-15 εκατομμύρια ευρώ. Τα αποθεματικά που ενδεικτικά έφταναν τα 31 εκατομμύρια στο ΕΜΠ, τα 13 εκατομμύρια στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, τα 9,1 εκατομμύρια στο ΤΕΙ Αθήνας και τα 7,9 εκατομμύρια στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είχαν δραστική μείωση κατά 50% με 70%.




Οι πρυτάνεις σήμερα θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, εξετάζοντας ακόμα και την περίπτωση διαφυγής στη Δικαιοσύνη. Θα υπάρξει επίσης και συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.


Οι πρυτάνεις ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση ότι "Τα πανεπιστήμια της χώρας διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των ιδρυμάτων. Άμεση συνέπεια είναι η χρήση των λογαριασμών των πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του PSI, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους".


Οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν "αυθαίρετες" τις κινήσεις της  Τράπεζας της Ελλάδας και ζητούν την επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των πανεπιστημίων προειδοποιώντας, σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και με μηνύσεις εναντίον της διοίκησης της τράπεζας. Οι ιθύνοντες της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζουν από την πλευρά τους ότι οι κινήσεις της διοίκησής της ήταν απολύτως νόμιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου