Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Το 2013 η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων!!!





Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας έδωσε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το 2013 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.


 Οι πρώτες κρίσεις θα γίνουν το 2014 και μέχρι τότε δεν προβλέπεται να δοθούν προαγωγές και τα πριμ παραγωγικότητας, που προβλέπονται από το νέο μισθολόγιο. Τον ερχόμενο Νοέμβριο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπογράψουν ένα συμβόλαιο απόδοσης, στο οποίο θα φαίνονται και οι στόχοι της υπηρεσίας, Εάν οι στόχοι επιτευχθούν σε ποσοστό μέχρι και 90%, τότε και μόνο οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν σαν μπόνους ένα μισό ή ολόκληρο μισθό  ετησίως ανάλογα και με την ατομική απόδοση. Θα λαμβάνονται υπόψη τρεις παράμετροι: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση.

Η αξιολόγηση δεν θα πραγματοποιείται από τον άμεσο προϊστάμενο του υπό αξιολόγηση υπαλλήλου αλλά από προϊστάμενο ανώτερης βαθμίδας. Γι' αυτό το λόγο θα συσταθούν σε κάθε υπηρεσία και Συμβούλια Αξιολόγησης τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τις ίδιες τις υπηρεσίες. Θα λειτουργεί και Συμβούλιο Εποπτείας που θα είναι αρμόδιο για την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων. Οι ανώτερες θέσεις θα λαμβάνονται σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης από τους «άριστους», καθώς τελειώνει το ισχύον σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας. 

Τέλος, ο κ. Ρ'έππας απέρριψε τις προτάσεις της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, σημειώνοντας ότι με το νέο μισθολόγιο έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με ωφέλεια για το δημόσιο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, και σημείωσε ότι ο καθοριστικός παράγοντας για ανταγωνιστικότητα δεν είναι το κόστος εργασίας, αλλά η βούληση να παράγουμε περισσότερο και ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου