Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

17 Νοσοκομεία της Χώρας υπό την απειλή "λουκέτου"





Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι με «λουκέτο» κινδυνεύουν ένα στα πέντε δημόσια νοσοκομεία, από την επόμενη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι έως και 17 νοσοκομεία θα βρεθούν αντιμέτωπα με το κλείσιμο.


Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι «Έχει γεμίσει η Ελλάδα υποδομές Υγείας και δεν έχει φυσικά το προσωπικό να τις καλύψει». Το προσωπικό υπάρχει, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν μάλλον. Στο Ράδιο 9, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί από το 2013 και μετά ότι θα είναι όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όρθιες, εάν δεν έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη». Όπως είπε, αν καμφθεί η ύφεση και αρχίσει να μειώνεται, τότε θα δοθούν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους θα πληρώσουν τα νοσοκομεία.


Εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η χώρα θα μειώσει κατά 20% τον αριθμό των νοσοκομείων. Δηλαδή, από τα 82 νοσοκομεία (132 με τα συνδιοικούμενα), το 2013 είναι πιθανό να κλείσουν 17 νοσοκομεία. Ο ίδιος ανέφερε ότι μέσα στο 2012 δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο επειδή έχει εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμός τους.


Ο Υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία άλλων χωρών, όπως της Δανίας (σε μια περιοχή με πέντε δημόσια νοσοκομεία, όπου δέχθηκαν ένα 1 εκατομμύριο κάτοικοι να κλείσουν τα τέσσερα) αναφέρθηκε στη διαφορετική κουλτούρα των Ελλήνων ασθενών. Μίλησε για την πολυφαρμακία (με τις 5 εκατ. συνταγές το μήνα), την κατάχρηση της βιοτεχνολογίας (με 3,5 εκατ. αξονικές το 2009) αλλά και τα «δήθεν» επείγοντα περιστατικά που πάνε προγραμματισμένα στην εφημερία με ευθύνη των γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου