Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο απογειώθηκε....Το Transition είναι ένα όχημα το οποίο μπορεί να κινείται ως ένα συμβατικό αυτοκίνητο αλλά έχει τη δυνατότητα παράλληλα να γίνεται και αεροπλάνο με τη δυνατότητα να απογειώνεται.


Δοκιμαστικές πτήσεις του συγκεκριμένου οχήματος είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά η πρώτη ολοκληρωμένη και πετυχημένη διαδρομή έγινε μόλις πρόσφατα. Το ιπτάμενο αυτοκίνητο πέταξε για οκτώ λεπτά σε ύψος 450 μέτρων χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα.


Το Transition είναι δημιουργία της αμερικανικής εταιρείας Terrafugia. Όταν κάποιος κινείται στον δρόμο με αυτό το μόνο που έχει να κάνει για να το μετατρέψει σε αεροσκάφος είναι να πατήσει ένα κουμπί. Μέσα σε διάστημα μόλις 15 δευτερολέπτων τα φτερά, η ουρά και τα υπόλοιπα πτητικά συστήματα του οχήματος τίθενται σε λειτουργία.


Στον δρόμο το όχημα μπορεί να κινείται με μέγιστη ταχύτητα τα 110 χλμ/ώρα και έχει αυτονομία καυσίμων για περίπου 1.400 χλμ. Ως αεροσκάφος το Transition μπορεί να φτάσει ταχύτητες 200 χλμ/ώρα, ενώ η αυτονομία του είναι περίπου 900 χλμ. Η τιμή του είναι υψηλή με το κόστος να ανέρχεται στα 279 χιλιάδες δολάρια. Η Terrafugia ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δεχθεί εκατό παραγγελίες από επίδοξους οδηγούς-πιλότους.


Η εκπαίδευση για την οδήγηση-πιλοτάρισμα του Transition είναι σχετικά απλή και με 20 ώρες πτήσης ο κάτοχος του θα μπορεί να περάσει τα τεστ για να πάρει την άδεια για να το χρησιμοποιεί. Η εταιρεία Terrafugia ευελπιστεί ότι μετά την τελευταία πετυχημένη δοκιμαστική πτήση του Transition οι διαδικασίες έκδοσης άδειας πώλησής του από τις αρμόδιες Αρχές θα επιταχυνθούν και υπολογίζει ότι του χρόνου το όχημα θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους αλλά και στον ουρανό των ΗΠΑ.


Ακολουθεί βίντεο του ιπτάμενου αυτοκινήτου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου