Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Το Google Art Project σαγηνεύει...

H Google, σε συνεργασία με τρία από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσίασαν το Google Art Project, το οποίο προσφέρει πλέον στους πολίτες του όλου του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα σπάνια έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω του διαδικτύου


Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρεςΤο πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης, τα οποία είναι διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια.


Ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του  Google Art Project:


Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Επίσης, ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα βρίσκονται το Google+ καθώς και βίντεο , επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη να δημιουργήσει μία ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση με τις γκαλερί. Βασικά σημεία του Google Art Project:
Ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει τα μουσεία μέσω της τεχνολογίας του Street View που του επιτρέπει να περιηγηθεί ψηφιακά στη συλλογή του www.googleartproject.com, επιλέγοντας τα έργα τέχνης που τον ενδιαφέρουν. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει κλικ σε ένα σημείο του έργου και να μάθει περαιτέρω πληροφορίες για αυτό. Περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους των μουσείων μπορεί επίσης να γίνει απευθείας μέσω του Street View στο Google Maps.
Πολύ υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια σε έργα τέχνης:
46 μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία “gigapixel”. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο και τις λεπτομέρειές του. 
Δημιουργήστε τη δική σας συλλογή έργων
Η λειτουργία «My Gallery» επιτρέπει στον χρήστη να «σώσει» τα έργα τέχνης που επιθυμεί, δημιουργώντας τη δική του προσωπική συλλογή.
Το Art Project στην Ελλάδα σε νούμερα
Μουσείο Ακρόπολης: 24 έργα τέχνης
Μουσείο Μπενάκη: 510 έργα τέχνης-95 καλλιτέχνες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: 159 έργα τέχνης-19 καλλιτέχνες

H Google και τα τρία ελληνικά μουσεία συνεργάστηκαν εντατικά τους τελευταίους επτά μήνες για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει στον «διαδικτυακό επισκέπτη» τη δυνατότητα να θαυμάσει, σε μοναδική ανάλυση, μερικά από τα ομορφότερα έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας, δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα: «Είναι μεγάλη τιμή για την Google που συνεργάζεται με επιφανή μουσεία του κόσμου ώστε να γίνουν τα αριστουργήματα τέχνης πιο εύκολα προσβάσιμα σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσω του διαδικτύου. Οι χρήστες μπορούν πλέον με ένα κλικ να ανακαλύψουν μία μεγάλη συλλογή από πίνακες, γλυπτά, και φωτογραφίες, σε υψηλή ανάλυση και μοναδική λεπτομέρεια, που θα ήταν αδύνατο να δουν με γυμνό μάτι. Σήμερα, αισθανόμαστε διπλά υπερήφανοι που τα εκθέματα των μουσείων Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχουν στο Google Art Project και ταξιδεύουν μέσω του διαδικτύου για να προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Το Google Art Project αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο του διαδικτύου για την παγκόσμια προβολή της Ελλάδας σε μια εποχή που η χώρα μας φαίνεται να το έχει ανάγκη».


Ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, δήλωσε: «Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αι. η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για την μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο. Για το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι ένα κατεξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσο το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση».
Ο Καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, δήλωσε σχετικά: «Το Μουσείο Μπενάκη, οργανισμός με αποκρυσταλλωμένο ιδεολογικό αλλά και παιδευτικό ρόλο, επεξεργάζεται τρόπους και αξιοποιεί «εργαλεία» προκειμένου να γίνουν γνωστά και στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδεκτών, στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού με κεντρική σημασία για το σύγχρονο πολίτη του κόσμου. Το Google Art Project έρχεται να συνδράμει αποτελεσματικά σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντας γενναιόδωρα το μέσο, καλλιεργώντας ισότιμα την αισθητική και την παιδεία των χρηστών. Η συνεργασία της σε αυτό το εγχείρημα με τα άλλα δύο ελληνικά μουσεία είναι μια πραγματικά ευτυχής συγκυρία. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε μαζί να μεταδώσουμε στο ευρύ κοινό, ελληνικό και παγκόσμιο, εικόνες της Ελλάδας, εικόνες ιστορίας και πολιτισμού, με ευκρίνεια και ομορφιά».


Η κα Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είπε: «Μοναδικά αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών που άνθησαν στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοδοξεί, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα αριστουργήματα της Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών. Τα μουσεία του κόσμου δημιουργούν μαγευτικές εικόνες αριστουργημάτων της τέχνης και η Google προσφέρει το όχημα, για ένα ταξίδι που μεταφέρει τους επισκέπτες σ' όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα άκρα της υφηλίου. Ευχαριστούμε την Google και όλους όσους συνέβαλαν στο πρόγραμμα, για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, και ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας θα ανακαλύπτουν τις απεριόριστες ικανότητες του ανθρώπου που εκφράζονται μέσα από την τέχνη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου