Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η επίδραση του καφέ στην υγεία













Στις ΗΠΑ είχε ξεκινήσει έρευνα ήδη από την δεκαετία του 1990, σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό.


Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ. Διαιτολογίας Νιλ Φρίντμαν και την ερευνητική του ομάδα δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των ερευνών τους σχετικά με την επίδραση του καφέ στον οργανισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα ρόφημα καφέ, ανεξάρτητα από το αν περιέχει καφεΐνη ή είναι ντεκαφεϊνέ, δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος ή τη λειτουργία της καρδιάς. Ο συνδυασμός του καφέ με άλλες επιβλαβείς ουσίες είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.


Οι έρευνες διεξήχθησαν σε ένα τυχαίο δείγμα 229.000 ανδρών και 173.000 γυναικών στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαπενταετία. Τα τελικά αποτελέσματα βασίστηκαν σε ένα γενικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τη συχνότητα άθλησης και τους ρυθμούς εργασίας των συμμετεχόντων. Οι ηλικίες που έλαβαν μέρος ήταν 51-71 ετών. Μέχρι το 2008, πέθαναν 52.515 από τους συμμετέχοντες, όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό "New England Journal of Medicine". Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν κατά πόσο οι θάνατοι αυτοί προήλθαν και εξαιτίας του καφέ.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι μανιώδεις λάτρεις του καφέ πέθαναν όντως νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν σχεδόν καθόλου καφέ. Ωστόσο αποκλειστικός υπαίτιος δεν ήταν ο καφές. Προσεκτικότερη ανάλυση των καθημερινών συνηθειών των ατόμων αυτών, έδειξε πως το 35% των ανδρών και το 48% των γυναικών που πέθαναν νωρίτερα, συνόδευαν τα έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως με τσιγάρα.


Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα προβλήματα υγείας δεν ξεκινούσαν τόσο από την κατανάλωση καφέ , αλλά περισσότερο από το συνδυασμό της με το κάπνισμα. Μάλιστα το γεγονός ότι το ρόφημα του καφέ ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, απενοχοποιεί την περαιτέρω δράση του. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι λάτρεις του καφέ προτιμούν να καταναλώνουν καφέ αντί για ανθρακούχα ποτά ή άλλα αφεψήματα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χημικές ουσίες, βλαβερές για τον οργανισμό.


Οι Αμερικανοί ερευνητές φαίνονται να περιορίζουν την ευθύνη του καφέ ως προς την εμφάνιση προβλημάτων υγείας παρά να τη διογκώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου