Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ το πακέτο στήριξης της Κύπρου



Η Κύπρος θα είναι μια από τις επόμενες χώρες που θα καταφύγουν στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με την παροχή βοήθειας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του εθνικού της προϊόντος.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Κύπρος χρειάζεται να καλύψει δανειακές ανάγκες της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ μια πιθανή βοήθεια μπορεί να είναι ευρύτερη για να καλύψει και δημοσιονομικές απαιτήσεις, 

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα ότι τα χρήματα που απαιτούνται αναμένεται να υπερβούν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ο «Πολίτης» τοποθετεί το πακέτο στα 10 δισ. ευρώ. Η Κύπρος εκτιμάται ότι υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς την ΕΕ, αφότου εξάντλησε τις προσπάθειες να εξασφαλίσει δάνεια από την Κίνα ή την Ρωσία.

 Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να εξασφαλίσουμε ένα διμερές δάνειο, το οποιο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναλόγως».


Η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για περισσότερο από ένα χρόνο ενώ στα τέλη του 2011 εξασφάλισε δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από την Ρωσία, ποσό που φτάνει όμως να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μόνο για το 2012.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να ενημερώσει την αντιπολίτευση εντός της ημέρας. Εχει δεχθεί τα πυρά της τόσο για το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την λήψη μέτρων για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας. Η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει ότι ήταν εκτός πραγματικότητας και αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι η οικονομία βρισκόταν σε κίνδυνο, πράγμα που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.

Το αίτημα για στήριξη της Κύπρου έρχεται λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την χώρα, την 1η Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου