Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Πιθανή Τροποποίηση της Συνθήκης Σένγκεν!!




Η Κομισιόν και το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» προτείνει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ενός κράτους-μέλους της Ζώνης Σένγκεν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων και προβλημάτων στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.


Η πρόταση κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο στο πλαίσιο προτάσεων για τη διακυβέρνηση της Ζώνης Σένγκεν. Ο έλεγχος στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης προβλέπεται αρχικά για έξι μήνες. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, ένα κράτος-μέλος της Ζώνης - Σένγκεν θα μπορεί να ζητήσει την επαναφορά ελέγχων στα σύνορά του «όταν ο έλεγχος ενός εξωτερικού συνόρου δεν διασφαλίζεται πλέον εξαιτίας ιδιαίτερων περιστάσεων», όπως η σημαντική αύξηση της λαθρομετανάστευσης. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη - μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η επιβολή ελέγχων διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα θα αποτελεί το ύστατο μέτρο.


Όταν θα διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν, η Κομισιόν θα μπορεί να στέλνει βοήθειας στο κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι δύο αποστολές της Frontex στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που κριθεί ότι η αποστολή βοήθειας δεν ήταν επαρκής, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιβάλλουν έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα, προκειμένου να αποτρέψουν τους παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο εσωτερικό της Ζώνης Σένγκεν.



Πηγές: Καθημερινή, Capital





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου