Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την μεγαλύτερη ανθρώπινη βιομάζαΒρετανοί επιστήμονες υπολόγισαν για πρώτη φορά τη συνολική βιομάζα του ενήλικου ανθρώπινου πληθυσμού της Γης, καταλήγοντας στο ότι η ανθρωπότητα ζυγίζει 287 εκατομμύρια τόνους.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ανθρωπότητα είναι κατά 17 εκατομμύρια τόνους υπέρβαρη, δηλαδή όσο περίπου το βάρος 170 αεροπλανοφόρων.Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την μεγαλύτερη ανθρώπινη βιομάζα (βάρος κατοίκων) ανάλογα με τον πληθυσμό. Η χώρα με τους πιο "βαρείς" κατοίκους στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ και τη δεκάδα των "χοντρών" συμπληρώνουν το Κουβέιτ, η Κροατία, το Κατάρ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, το Μπαχρέιν, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Ως πιο "ελαφριά" χώρα εμφανίζεται το Μπαγκλαντές και στη δεκάδα με τους πιο λεπτούς κατοίκους στο κόσμο περιλαμβάνονται η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, το Νεπάλ, η Β. Κορέα κ.α.

Επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό BMC Public Health, σύμφωνα με το BBC και το "Science", υπολόγισαν ότι από τους 287 εκατομμύρια τόνους, τα 15 εκατομμύρια αντιστοιχούν στους υπέρβαρους και τα 3,5 εκατομμύρια στους παχύσαρκους. Ο δείκτης σωματικής μάζας (ΒΜΙ) προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους ενός ανθρώπου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα. Σήμερα πάνω από ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι της Γης θεωρούνται υπέρβαροι. Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, η αύξηση του πάχους παγκοσμίως μπορεί να έχει την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον με ένα δισεκατομμύριο επιπλέον κατοίκους.

Το μέσο βάρος ενός κατοίκου του πλανήτη διαμορφώνεται σε 62 κιλά, ενώ το ρεκόρ μέσου βάρους ανά κάτοικο έχει η Βόρεια Αμερική με 80,7 κιλά, προφανώς εξαιτίας των πολλών κατοίκων της με βάρος πάνω από το κανονικό. Η Β. Αμερική, αν και έχει μόνο το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει το 34% της παγκόσμιας βιομάζας. Αντίθετα, στην Ασία, που έχει το 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιστοιχεί μόλις το 13% του παγκόσμιου βάρους.

Στην Ευρώπη, η συνολική ανθρώπινη βιομάζα διαμορφώνεται σε 42,9 εκατομμύρια τόνους και το μέσο βάρος ανά ενήλικο σε 70,8 κιλά. Το ποσοστό των υπέρβαρων είναι 55,6% έναντι 73,9% στη Βόρεια Αμερική και 34,7% του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι πιο μικρόσωμοι και αδύνατοι κάτοικοι του πλανήτη ζουν στην Ασία και στην Αφρική.


Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, οι ενεργειακές απαιτήσεις κάθε είδους, και των ανθρώπων, δεν εξαρτώνται μόνο από τον αριθμό, αλλά και από τη μέση μάζα κάθε ατόμου του είδους. Όσο πιο μεγάλη είναι η συνολική μάζα ενός είδους, όπως του ανθρώπινου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις του για κατανάλωση ενέργειας, άρα για κατανάλωση τροφής από την οποία λαμβάνεται αυτή η ενέργεια. Ακόμα και σε συνθήκες ανάπαυσης, ένα μεγαλύτερο σώμα καίει περισσότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 8,9 δισεκατομμύρια. Αν αυτή η αύξηση του πληθυσμού συνδυαστεί με την αύξηση του βάρους του μέσου κατοίκου της Γης, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, η απειλή για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αυξάνεται.

Ο καθηγητής Ιαν Ρόμπερτς δήλωσε "Αν δεν αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τον υπερπληθυσμό και το πάχος, οι ελπίδες μας είναι λιγοστές". Η διαπίστωση αυτή θυμίζει την προειδοποίηση που είχε απευθύνει στις αρχές του 19ου αιώνα ο βρετανός οικονομολόγος Τόμας Μάλθους ότι η αύξηση του πληθυσμού τελικά θα ξεπεράσει την προσφορά τροφίμων, με τελική συνέπεια να πεινάσει η ανθρωπότητα κάποια στιγμή.

Η έλλειψη τροφίμων για όλη την ανθρωπότητα είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα επειδή συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία ο παγκόσμιος πληθυσμός, καθώς και επειδή γίνεται όλο και πιο εύθραυστη η κατάσταση των οικοσυστημάτων λόγω και της  κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου