Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβαθμίζει γερμανικές και αυστριακές τράπεζεςΟ οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε το αξιόχρεο πολλών γερμανικών τραπεζών και των θυγατρικών τους στο εξωτερικό σήμερα, με αιτιολογία τον ανερχόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις περιορισμένες δυνατότητές των τραπεζών να απορροφήσουν τις ζημίες.

Ανάμεσα στις τράπεζες που υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης συγκαταλέγονται οι θυγατρικές της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Ο Moody's ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Ως αποτέλεσμα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο για τα χρεόγραφα και τις καταθέσεις έξι ομίλων και μιας γερμανικής θυγατρικής ενός ξένου ομίλου μειώνεται κατά μία βαθμίδα, ενώ το αξιόχρεο για έναν όμιλο επιβεβαιώνεται»

Για τις θυγατρικές διαφόρων γερμανικών τραπεζών το αξιόχρεο μειώθηκε έως και τρεις βαθμίδες.Ο Moody's ανέφερε ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Deutsche Bank AG και των θυγατρικών της θα ολοκληρωθεί μαζί με εκείνες για άλλες χρηματοοικονομικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Η Αυστρία ήταν η επόμενη χώρα, που με τη σειρά της υποβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης Moody's. Η υποβάθμιση αφορούσε το το αξιόχρεο των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστρίας, της Erste Bank, της Raiffeisen Bank International (RBI) και της Bank Austria, που είναι θυγατρική του ιταλικού ομίλου UniCredit. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποστηρίζει ότι η Erste Bank και RBI έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, ειδικά στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία,γεγονός το οποίο τους επηρεάζει λόγω της κρίσης των χωρών αυτών. Η υποβάθμιση της Bank Austria από την άλλη πλευρά, συσχετίζεται με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική μητρική της UniCredit.

Το αξιόχρεο της Erste Bank μειώθηκε δύο βαθμίδες από τον οίκο, ενώ αυτά της RBI, εισηγμένης στο χρηματιστήριο και θυγατρικής του αυστριακού ομίλου Raiffeisen, καθώς και της Bank Austria μία βαθμίδα. Για τις Erste Bank και Bank Austria, η προοπτική αξιολογείται ως «αρνητική», ενώ για την RBI ως «σταθερή» από τον Moody's.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου