Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Αφιέρωμα στα Barbara Dex Awards!!!





Τα Barbara Dex Awards είναι τα βραβεία που απονέμονται στον τραγουδιστή - τραγουδίστρια με την χειρότερη ενδυματολογική εμφάνιση στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Τα βραβεία πήραν το όνομα τους από την τραγουδίστρια Barbara Dex, που εκπροσώπησε το Βέλγιο στη Γιουροβίζιον του 1993, όπου και κατέλαβε την τελευταία θέση. Το φόρεμα της τραγουδίστριας θεωρήθηκε από τα χειρότερα και έλαβε πολλές αρνητικές κριτικές. Από το 1997 έως και σήμερα μετά το πέρας της Γιουροβίζιον πραγματοποιείται διαδικτυακή ψηφοφορία, στην οποία ο καθένας μπορεί να ψηφίσει ποιος καλλιτέχνης ήταν ο πιο κακοντυμένος. Χαρακτηριστικό των βραβείων είναι ότι κάθε χρόνο διαφορετική χώρα κερδίζει το βραβείο.


                                             H Barbara Dex, απ'όπου πήραν και το όνομα τους τα βραβεία


Φέτος, το βραβείο Barbara Dex απονεμήθηκε στην Αλβανία και την Rona Nishliu. Δίκαιο το βραβείο, το οποίο απέσπασε πολλές ψήφους, αφήνοντας πολύ μακριά και στη δεύτερη θέση τους εκπροσώπους της Ιρλανδίας.







To 2011 η χώρα που είχε την τιμή να παραλάβει το Barbara Dex Award ήταν η Γεωργία. Το φορεματάκι της τραγουδίστριας ήταν ελαφρώς τραγικό. Παρόλα αυτά, το κοινό και οι επιτροπές δεν πτοήθηκαν και οδήγησαν την Γεωργία στην 9η θέση.


Το 2010 το βραβείο πήγε στη Σερβία και τον Milan Stankovic, ο οποίος θυμίζει τον δικό μας Νίκο Οικονομόπουλο. Το ντύσιμο του καλλιτέχνη ήταν κάπως εκκεντρικό αλλά δεν ενοχλούσε και ιδιαίτερα τηλεοπτικά.


Το 2009 η Ουγγαρία κερδίζει δικαίως (αν και η Βουλγαρία το άξιζε) το βραβείο του κακοντυμένου τραγουδιστή.  Τόσο το παντέλι όσο και η κολλητή μπλουζίτσα ήταν κιτς.


Το 2008 η Ανδόρα δικαίως κερδίζει το βραβείο Barbara Dex. H Gisela μόνο γαζέλα δεν ήταν. Τι κέρατα φόρεσε και τι φόρεμα "τσίρκο Medrano" έβαλε για να εντυπωσιάσει. Τελικά τα κατάφερε. προκάλεσε το γέλιο όλων μας. 

To 2007 η Ουκρανία με την Verka κερδίζει απόλυτα δικαίως το Barbara Dex Award (αν και η Σερβία ήταν και αυτή που θα μπορούσε επίσης να το πάρει).


To 2006 η Πορτογαλία,έχοντας ένα συγκρότημα "καρναβάλι" επί σκηνής, δικαίως κερδίζει το βραβείο της πιο κακοντυμένης παρουσίας. H Ανδόρα θα μπορούσε και τότε άνετα επίσης να το κερδίσει.

Το 2005 η γειτονική ΠΓΔΜ παραλαμβάνει το βραβείο πιο κακοντυμένου καλλιτέχνη.


Το 2004 η Ρουμανία με την τραγουδίστρια Sanda που εμφανίζεται επί σκηνής σαν πόρνη δικαιότατα κερδίζει το Barbara Dex Award.




To 2003 οι t.A.T.u. από τη Ρωσία με μια απλή δίχως κάτι το ενοχλητικό εμφανισιακά κερδίζουν το βραβείο των πιο κακοντυμένων καλλιτεχνών.

To 2002 o Μιχάλης Ρακιτζής κερδίζει το Barbara Dex Award. Τα λόγια περιττά.

Το 2001 η Πολωνία με τη σειρά της κερδίζει το Barbara Dex Award. Εδώ που το λέμε υπήρχαν και άλλες χώρες που το άξιζαν περισσότερο.


Το 2000 το Βέλγιο απέδειξε πως είναι ικανό να συνεχίσει την παράδοση της Barbara Dex, στέλνοντας και πάλι μια κακοντυμένη τραγουδίστρια.


Το 1999, η Ισπανία στέλνει μια τραγουδίστρια ντυμένη "ουράνιο τόξο". Αποσπά την τελευταία θέση στο βαθμολογικό πίνακα και την πρώτη στη πιο άσχημα ενδυματολογικά εμφάνιση.


Το 1998 ο γερμανός Guildo Horn κερδίζει το Barbara Dex Award. Μπορεί να ψηφίστηκε και να πήγε ανεπάντεχα καλά στη γιουροβίζιον τότε, πήρε όμως και ψήφους χειρότερης ενδυματολογικής παρουσίας.


Τέλος, το 1997 η Μάλτα ήταν αυτή που απέσπασε το βραβείο Barbara Dex. Αναμενόμενο θα έλεγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου