Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από τον Άρη




Ένα έγχρωμο κολάζ φωτογραφιών από την επιφάνεια του Αρη έστειλε πίσω στη Γη το ροπμότ Curiosity. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με ειδική κάμερα του ρομποτικού εξερευνητή, η οποία φέρει ευρυγώνιο φακό και είναι τοποθετημένη ψηλά επάνω σε ένα κοντάρι προκειμένου να πραγματοποιεί λήψεις 360 μοιρών. 

Στο κέντρο του πανοράματος, που παρεπιπτόντως είναι χαμηλής ανάλυσης, φαίνεται το μεγάλο όρος, το οποίο βρίσκεται στο μέσον του Κρατήρα Γκέιλ.

Απώτερος στόχος του Curiosity είναι να φθάσει ως την κορυφή αυτού του όρους, που ονομάζεται Βουνό Σαρπ, προκειμένου να μελετήσει τη σύσταση των βράχων του.

Προηγούμενες  έρευνες που έχουν προκύψει από δορυφορικές φωτογραφίες έχουν δείξει ότι στη βάση του Βουνού Σαρπ υπάρχουν ιζήματα που βρέθηκαν σε αυτό το σημείο καθώς κάποτε εκεί υπήρχε άφθονο νερό. 

Σύμφωνα με τον επιστήμονα της NASA Τζον Γκρότζινγκερ, οι προωθητήρες άνοιξαν τρύπες στο έδαφος βάθους μισού μέτρου, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα τη μελέτη του υπεδάφους της περιοχής. Επίσης, χθες τέθηκε σε λειτουργία το όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που φέρει πάνω του το rover και έκανε μετρήσεις στην περιοχή της προσεδάφισης, ενώ με επιτυχία στέφθηκαν και οι δοκιμές της κεραίας του Curiosity.

Ο ρομποτικός εξερευνητής «επισκέπτεται» τον Κόκκινο Πλανήτη για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτά τα στοιχεία. Θα προσπαθήσει να «μάθει» ποιες ήταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες όταν σχηματίζονταν οι βράχοι καθώς και αν υπήρχαν περίοδοι στην ιστορία του Αρη κατά τις οποίες θα μπορούσε να υποστηριχθεί μικροβιακή ζωή. 

Ακολουθούν και διάφορες φωτογραφίες του πλανήτη:











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου