Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σε ρήξη οι σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας



Η Γαλλική Γερουσία υπερψήφισε τον νόμο που ποινικοποιεί την γενοκτονία των Αρμενίων και η Τουρκία από την πλευρά της αντέδρασε στην απόφαση αυτή.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι καταδικάζει έντονα την προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας. Επίσης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ιστορικές και πολυδιάστατες  σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα.

Η Τουρκία από την πλευρά απειλεί με την άμεση άρση ισχυρών μέτρων εναντίων της Γαλλίας σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος. Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στην 
υπερψήφιση του νομοσχεδίου τόνισε ότι  «οι κυρώσεις προς τη Γαλλία θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές».

Η γαλλική Γερουσία προχώρησε στην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης γενοκτονιών, συμπεριλαμβανόμενης και της γενοκτονίας των Αρμενίων παρά τις απειλές της Τουρκίας, που επιμένει ότι θα προχωρήσει με διπλωματικά και άλλα αντίμετρα.

Η γενοκτονία είναι αναγνωρισμένη από το γαλλικό δίκαιο από το 2001. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους για τους παραβάτες.



Από την Γαλλική Γερουσία υπέρ ψήφισαν 127 γερουσιαστές και 86 κατά. Υπήρχε ισχυρό ρεύμα για να μην ψηφιστεί ο νόμος, επειδή πίσω από αυτό βρίσκονταν άλλα συμφέροντα. Παρόλα αυτά ο νόμος εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Το πως θα αντιδράσει η Τουρκία είναι ένα άλλο ζήτημα. Κανείς όμως δεν οφείλει να παραβλέψει και να ξεχασει τις γενοκτονίες και πόσο μάλλον αυτή των αρμενίων. Η Ιστορία μένει και δε μπορεί να διαγραφεί, ούτε να πλασαριστεί μέσα από παραπληροφόρηση. Οι πηγές και τα ντοκουμέντα μιλούν από μόνα τους.


  Turkey cuts ties with France over Armenian genocide denial law




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου