Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Το Twitter λογοκρίνει!





Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα το Τwitter τελειοποιώντας τα τελευταία μέσα τεχνολογίας, μπορεί πλέον να λογοκρίνει τα μηνύματα των χρηστών μέσα από βάσεις δεδομένων ανά χώρα στον κόσμο. Ο ελεύθερος διάλογος και η ελεύθερη κατάθεση απόψεων φαίνεται να μην ισχύουν από εδώ και πέρα, γιατί οι διαχειριστές του  Twitter  θα μπορούν να αφαιρούν τα "τουίτ" που θεωρούν ότι είναι ακατάλληλα σύμφωνα με την νέα πολιτική που προωθείται.


Το Twitter βλέπει τη λογοκρισία ως έναν τρόπο για να εξασφαλίσει ότι τα μεμονωμένα μηνύματα ή «tweets»,  μένουν στη διάθεση όσων περισσότερων ατόμων γίνεται. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται καλύτερος έλεγχος του περιεχομένου των μηνυμάτων.






Παλιότερα όταν το τουίτερ έσβηνε ένα τουίτ, αυτό εξαφανιζόταν κατευθείαν από το διαδίκτυο. Τώρα τα τουίτ, τα οποία περιέχουν περιεχόμενο που δεν συμφωνεί με την νομοθεσία μιας χώρας, μπορούν να αποθηκευτούν σε μια βάση δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο η κάθε χώρα μπορεί να προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες όταν κάποιος "προκαλεί" με δηλώσεις του μέσω των τουίτ. 


Το τουίτερ πολύ σύντομα θα εμφανίζει μήνυμα στην οθόνη όταν αφαιρείται κάποιο τουίτ από τον λογαριασμό του χρήστη.


Μια από τις δηλώσεις που έκαναν οι διαχειριστές του τουίτερ ήταν η παρακάτω:
Είναι λίγο παράλογα αυτά που γράφουν. Από την μία υποτίθεται ότι αναγνωρίζουν σαν ανθρώπινο δικαίωμα την ελευθερία της έκφρασης και από την άλλη λένε ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια σε αυτή και ότι φέρνει ευθύνες. Από την στιγμή που μια δήλωση όμως του χρήστη δεν προσβάλλει, αλλά εκφράζει την άποψη του, γιατί να μπορεί να θεωρηθεί από "κάποιους" ως αντισυμβατική και να αφαιρείται? Πολλές φορές οι αλήθεια μάλλον πληγώνει και δεν μπορούμε να την αντέξουμε.


Η διακίνηση ιδεών και απόψεων φαίνεται να γίνεται ελεγχόμενη από εδώ και πέρα. Η λογοκρισία κερδίζει έδαφος. Είναι στο χέρι του καθένα το πως θα αντιδράσει σε αυτές τις πολιτικές που προωθούνται μέσω των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου