Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Νέο σύστημα εισαγωγικών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ



Σήμερα συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή του νέου τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ από το 2014 και μετά.

Οι πρώτοι που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο είναι οι τωρινοί μαθητές της πρώτης λυκείου.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο οι εξετάσεις των μαθημάτων της Γ' Λυκείου χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα περιέχει τα ενδοσχολικά μαθήματα, τα οποία θα οδηγούν τους μαθητές στην απόκτηση του απολυτηρίου. Η δεύτερη ομάδα θα περιλαμβάνει τέσσερα μαθήματα, τα οποία θα εξετάζονται πανελλαδικά για εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.



Κατά την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναφέρθηκε ότι οι μαθητές που φοιτούν τώρα στη Γ' γυμνασίου και θα τελειώσουν το λύκειο το 2015, θα έχουν διδαχθεί όλα τα μαθήματα σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. Θα υπάρξει επίσης "τράπεζα θεμάτων", διαβαθμισμένης δυσκολίας, από την οποία θα αντλούνται όλα τα θέματα των εξετάσεων. Οι μαθητές αυτοί το 2015 για να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα χρειαστεί να δώσουν 3-5 μαθήματα παραπάνω πανελλαδικά.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να διαγωνίζονται πολλές φορές σε ένα μάθημα κατά την διάρκεια της χρονιάς, για να επιτύχουν την σχολή στην οποία θέλουν να φοιτήσουν. Τα Πανεπιστήμια αποκτούν και αυτά "λόγο", γιατί πλέον θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας. Η λογική των κατευθύνσεων καταργείται και την θέση παίρνουν τα μαθήματα επιλογής.


Πανεπιστημιακά Τμήματα τα οποία δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές, θα εισάγουν φοιτητές χωρίς εξετάσεις, με μοναδικό κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου.

Την επόμενη βδομάδα θα ακολουθήσει ακόμα μία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ενώ αναμένεται οι τελικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο να παρθούν σε συνεδρίαση του Υπουργείου παιδείας σύντομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου