Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνα για το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης



Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι μελέτες των δορυφόρων του πειράματος  GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), σύμφωνα με τις οποίες οι πάγοι στους πόλους λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς, ανεβάζοντας την στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 1,5 χιλιοστό το χρόνο.

Περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια τόνοι νερού εισρέουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς από το λιώσιμο των πάγων. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 1,5 χιλιοστό περίπου το χρόνο. Από το 2003 έως το 2010 η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβεί κατά 12 χιλιοστά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ πραγματοποίησαν διάφορες αναλύσεις για την απώλεια των πάγων στην κρυόσφαιρα της γης, δηλαδή στις χερσαίες και πολικές περιοχές της. Στις αναλύσεις αυτές δεν εκτιμήθηκε η απώλεια πάγου από τους μεμονωμένους παγετώνες τις Γροινλανδίας και της Ανταρκτικής, καθώς δεν υπήρχε ευκρίνεια από τις δορυφορικές απεικονίσεις.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περισσότερα από 1.000 κυβικά μίλια (4.168 κυβικά χλμ) πάγου έχουν εξαφανιστεί από τον γήινο χάρτη μέσα σε μια επταετία. Η απώλεια αυτή προκάλεσε την παραγωγή 148 δισεκατομμυρίων τόνων λιωμένου πάγου, στους οποίου πρέπει να προστεθούν ακόμα 80 δισεκατομμύρια τόνοι από τους μεμονωμένους παγετώνες των πολικών περιοχών. Ο Τζον Γουάρ, καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, που είναι επικεφαλής της μελέτης τόνισε ότι «η συνολική ποσότητα πάγου που έχει χαθεί από το 2003 ως το 2010 θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες με περίπου δεκαπέντε εκατοστά νερό».

Στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν περιλαμβάνεται αυτή που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με την έρευνα, η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί τον δεύτερο παράγοντα που επηρεάζει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Σύμφωνα με την μελέτη οι παγετώνες των οροσειρών της Ασίας, όπως τα Ιμαλάια, χάνουν λιγότερο πάγο το χρόνο. Υπολογίζεται ότι οι οροσειρές χάνουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο, αντί για 50 που υπολόγιζαν κάποιοι ειδικοί. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται ίσως στο ότι οι μετρήσεις γίνονταν σε χαμηλότερα, πιο προσιτά σημεία, ενώ στην πραγματικότητα στα μεγαλύτερα υψόμετρα οι θερμοκρασίες είναι ακόμη αρκετά χαμηλές και διατηρούν καλύτερα τον πάγο.

Η νέα αυτή μελέτη χρησιμοποίησε α δεδομένα του GRACE, ενός κοινού προγράμματος της NASA και της Γερμανίας για την χαρτογράφηση της βαρύτητας και του κλίματος της Γης μέσω δορυφόρων. Αυτό προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στους επιστήμονες. Οι παραδοσιακές έρευνες των πάγων της Γης βασίζονταν κυρίως σε μετρήσεις σε μεμονωμένους παγετώνες.

Ο Τεντ Φάιφερ, ο έτερος επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο δήλωσε ότι «Ακόμη δεν είναι σαφές πώς αυτός ο ρυθμός στο λιώσιμο των πάγων θα αυξηθεί και πόσο γρήγορα οι παγετώνες θα συρρικνωθούν στις επόμενες δεκαετίες» και ότι «αυτό μας δυσκολεύει να κάνουμε προβολές στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

                                  Λιώσιμο Πάγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου