Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μετά την αποδοχή του μνημονίου...Ο ειδικός λογαριασμός του χρέους



Την Τετάρτη το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα παρουσιάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες όπου θα κατατίθενται τα χρήματα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η αποδοχή του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού αποτελεί ένα από τους βασικούς όρους και παράλληλα μια από τις πρόσθετες εγγυήσεις που ζητά η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι υπέρ της δημιουργίας λογαριασμού, λέγοντας πως αποτελεί μια ακόμη εγγύηση για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Βάζοντας στο λογαριασμό αυτό σημαντικό ποσό από το νέο δάνειο τα κράτη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  θα μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη ροή πληρωμών και να αποφασίζουν το πότε θα εκταμιεύουν τα χρήματα. Με αυτό τον τρόπο, το Eurogroup θα μπορεί να βλέπει αν η Ελλάδα καταβάλλει τις αντίστοιχες δόσεις των δανείων και αν είναι συνεπής στις πληρωμές. Αν τα εφαρμόσει η χώρα μας όλα στην πράξη, τότε οι δανειστές μας θα μας δίνουν και τα αντίστοιχα ποσά του δανείου.

Σύμφωνα με την Γερμανία η πρόταση για την δημιουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού δεν αποτελεί ένα πρόσθετο μηχανισμό ελέγχου της χώρας μας, αλλά ένα μέσο καθησυχασμού των επενδυτών που θα διασφαλίζει την ορθή διαχείριση των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα.

Η δημιουργία αυτού του ειδικού λογαριασμού βρίσκει ήδη σύμφωνους πολλά κράτη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου