Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη!!





Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζατζάκη και  η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη θεσπίζει το «Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη».


Ο διαγωνισμός αυτός αφορά αρχικά τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής, μελέτης ή ερευνητικής εργασίας, αλλά και ποίησης δοκιμίου, πεζού, εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το βραβείο θα απονεμηθεί στον νικητή, ή τη νικήτρια ομάδα, τον Οκτώβριο του 2013.


Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν το έργο τους μέχρι τα τέλη Απριλίου. Το έργο δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 20 σελίδες, ενώ θα πρέπει να είναι γραμμένο ή στα ελληνικά, ή στα ιταλικά ή στα γαλλικά ή στα ισπανικά.


Τα μέλη του Ελληνικού τμήματος της Εταιρείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συντονιστικής της Επιτροπής, Γιώργο Στασινάκη δήλωσαν ότι πρόκειται για μία από τις δράσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με αφορμή τον εορτασμό των 55 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή. Το 2013 τα μέλη ευελπιστούν ότι ο διαγωνισμός θα επεκταθεί και στην καλλιτεχνική δημιουργία (ντοκυμαντέρ, μουσική, εικαστικά, εμπνευσμένες από το έργο του Καζαντζάκη).




Η  «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη. Σκοπός της Εταιρείας είναι η προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Η Εταιρεία αριθμεί 5.000 μέλη, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.  Στις περισσότερες πρωτεύουσες οργανώνονται εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων λογοτεχνικών καφενείων με σύντομες εισηγήσεις και προβολές ντοκιμαντέρ, εικαστικών εκθέσεων, φωτογραφίας και ντοκουμέντων, σεμιναρίων και ημερίδων, που προβάλλουν το έργο του Καζαντζάκη στις πέντε ηπείρους.


Για την εορταστική επέτειο φέτος η Εταιρεία διοργανώνει, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Αιγυπτιακό Πολιτιστικό Κέντρο της Αθήνας, έκθεση με θέμα «Καζαντζάκης και τον Αραβικό κόσμο». Επίσης, θα πραγματοποιηθούν  εκθέσεις, διαλέξεις τον Απρίλιο στη Μαδρίτη με τίτλο «Καζαντζάκης και Κρήτη, στην Πράγα με τίτλο «Έργα του Καζαντζάκη μεταφρασμένα στα τσέχικα», τον Μάιο στην Κίνα κ.α.


ΠηγήΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου