Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η κρίση χτυπά και την ερωτική βιομηχανία...



Η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα σε πολλούς κλάδους της κοινωνίας μας, και όπως ήταν φυσικό και η ερωτική βιομηχανία δεν θα έμενε απ'έξω.

Οι επιχειρηματίες της άλλοτε ακμάζουσας εγχώριας ερωτικής βιομηχανίας δηλώνουν ότι η κρίση βλάπτει σοβαρά τη λίμπιντο, καθώς βλέπουν τον κλάδο τους να "βουλιάζει" στην κινούμενη άμμο του ελληνικού δράματος.

Ο Γιώργος Χρυσοσπάθης, οργανωτής της έκθεσης «Erotic Dream», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ, στην Αθήνα δήλωσε ότι «Το σεξ θέλει πρώτα απ' όλα διάθεση. Και πού να τη βρει τη διάθεση σήμερα ο Ελληνας άνεργος ή ο οικογενειάρχης, που το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα τα βγάλει πέρα;».Η επισκεψιμότητα στη μοναδική εγχώρια έκθεση ερωτικής βιομηχανίας ήταν φέτος πεσμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα από τα περίπτερα διέγραψαν φέτος κατακόρυφη μείωση κατά 35% σε σχέση με πέρυσι και 50% σε σχέση με το 2009. Ο κύριος Χρυσοσπάθης ανέφερε ότι «Την πρώτη χρονιά της έκθεσης, το 2008, όλοι έφευγαν με τσάντα. Και δεν ψώνιζαν μόνο για προσωπική χρήση, αλλά και για να κάνουν π.χ. πλάκα στο γραφείο» .Κάποιοι συνεργάτες της έκθεσης θέλοντας να διεγείρουν τον πατριωτισμό των επισκεπτών, κρέμασαν πλαστικές ελληνικές σημαίες σε περίπτερα με ερωτικά εσώρουχα, αναφέροντας πως πρόκειται για προϊόντα «made in Greece».


Στην Αθήνα από τα 300-400 sex shops που κάποτε λειτουργούσαν, μόνο το 25% των καταστημάτων εξακολουθούν να λειτουργούν. Δηλαδή, 75 με 100 καταστήματα λειτουργούν κανονικά. Από τις 90 επιχειρήσεις που είχαν περίπτερο στην έκθεση «Erotic Dream» το 2009, οι 45 έχουν σήμερα κλείσει. Φέτος υπήρχαν μόνο 35 περίπτερα στην έκθεση. Το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη απασχολεί τους επιχειρηματίες του ροζ κλάδου, αφού όλα τα προϊόντα τους εισάγονται από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία. Οπως οι ίδιοι εκτιμούν, μια υποτιμημένη δραχμή θα τα έκανε απλησίαστα στον Ελληνα καταναλωτή.

Η κρίση όμως έχει "χτυπήσει" και την εγχώρια πορνογραφική παραγωγή, που κάποτε απασχολούσε τουλάχιστον 1.000 άτομα, ηθοποιούς, φωτογράφους, καμεραμέν. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Χρθσοσπάθη ότι «Πέντε από τους επτά πορνοστάρ στην Ελλάδα είναι πλέον Ούγγροι». Ίσως οι Ούγγροι να είναι και φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Ουδείς ξέρει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κρίση έχει εισχωρήσει για τα καλά σε όλους τους κλάδους της κοινωνίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου