Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Το Δημόσιο θα έχει χρήμα μέχρι και στις 20 Ιουλίου



Ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" αναφέρει ότι μετά τις 20 Ιουλίου τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου θα είναι άδεια και το Κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές του υποχρεώσεις, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων και η στοιχειώδης λειτουργία του κράτους πρόνοιας. Οι πληροφορίες της εφημερίδας έρχονται απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αρχικά τα ταμειακά υπόλοιπα θα επαρκούσαν μέχρι τα τέλη του μήνα, αλλά λόγω του ότι το οικονομικό επιτελείο προχωράει κανονικά σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων έδωσαν ανάσα ενός μηνός στο Δημόσιο.

Από το οικονομικό επιτελείο υπάρχει πληροφορία που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ταμειακών διαθέσιμων μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Το Δημόσιο με αυτό τον τρόπο, δεν θα πληρώνει τίποτα άλλο παρά μισθούς και συντάξεις και δεν θα καταβάλλει καμία άλλη οικονομική υποχρέωση. Μέχρι και τα τέλη Μαΐου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, η απόκλιση από τον στόχο έφτασε τα 666 εκατομμύρια ευρώ από τα 334 εκαταμμύρια ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχει αρχίσει και πάλι η καταβολή των δόσεων του Μνημονίου, κάτι που προϋποθέτει σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα συμφωνήσει με την τρόικα στις όποιες αλλαγές επί του μνημονίου και στην εφαρμογή του.

Χτες, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ζανιά, ο οποίος τους ενημέρωσε πως τα ταμειακά υπόλοιπα επαρκούν μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου