Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ζητούν Ιρλανδία και Πορτογαλία



Η Ισπανία πέτυχε πριν από λίγες μέρες ευνοϊκή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς Μνημόνιο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία που ζητούν αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και ασκούν πιέσεις για να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση από τους εταίρους και για τα κράτη τους.

  Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο δήλωσε ότι «Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας». Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησε από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πάολο Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα του να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η Ιρλανδία από την άλλη πλευρά, δεχόμενη πιέσεις να απολογηθεί για το πως η Ισπανία εξασφάλισε καλύτερους όρους δανεισμού από την Ευρώπη, η κυβέρνηση της χώρας απάντησε πως σε συγκεκριμένα σημεία η ιρλανδική συμφωνία είναι πιο ευνοϊκή. Η χώρα τόνισε ότι οι διεθνείς δανειστές της Μαδρίτης θα ζητήσουν ανταλλάγματα από την Ισπανία για τις παραχωρήσεις που της προσφέρθηκαν. Ο Ιρλανδός υφυπουργός Οικονομικών, Μπρίαν Χέις, αντέδρασε στους ισχυρισμούς πως το μέσο κόστος δανεισμού της Ισπανίας θα είναι κατώτερο από το μέσο 3,7% που συμφωνήθηκε για την αποπληρωμή του πακέτου των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιρλανδία. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι  οι Ισπανοί «Εκλεισαν ακριβώς την ίδια συμφωνία με εμάς. Είναι εξ ολοκλήρου ψέματα πως τα κεφάλαια που έλαβε η Ισπανία είναι φθηνότερα».

 Η διαφορά στην αντιμετώπιση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στα δάνεια που έλαβαν ήταν πως αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν σε σχέδια αυστηρής λιτότητας, που έφεραν τους λαούς στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Ισπανία διοχετεύονται απευθείας στις τράπεζες, χωρίς προφανές αντάλλαγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου