Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

4ο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Λατινικής ΑμερικήςΑπό τις 11 έως τις 24 Ιουνίου πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23) το 4ο Λατινοαμερικάνικο Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις», ΛΕΑ. Το φεστιβάλ έχει στόχο να δείξει τον τρόπο με τον οποίο τα βιβλία συνδυάζονται με τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Η πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο που βασίζεται στη Λογοτεχνία, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και έκθεση γελοιογραφίας, με θέμα την Αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η δεύτερη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στη Λογοτεχνία και στην Ποίηση, με την πραγματοποίηση μιας ποιητικής βραδιάς, καθώς και συναντήσεων με συγγραφείς που έχουν εκδώσει έργα στην Ισπανική, αλλά και την Πορτογαλική γλώσσα. Έκθεση βιβλίων και αντικειμένων λαϊκής τέχνης θα πραγματοποιείται στην αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες.


Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009, έγινε πλέον θεσμός. Πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη φορά, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», που τα τελευταία 34 χρόνια προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στην Ουρουγουάη και σε όλη τη Λατινική Αμερική. Συνολικά 12 χώρες, της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου, θα παρουσιάσουν την κουλτούρα τους σε σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ως τις 24 Ιουνίου. Διαλέξεις, συζητήσεις, αφηγήσεις, μουσικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, μεταφραστικά εργαστήρια, λογοτεχνικές αναγνώσεις αλλά και εκδηλώσεις για τα παιδιά και διαγωνισμός μικροδιηγήματος θα λάβουν χώρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Σύνταγμα και στο Μέγαρο «Μακεδονία» στο Φάληρο.

Προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ είναι η γνωστή ισπανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρούχα Τόρες, ο βραβευμένος πορτογάλος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ζουζέ Λουίς Πεϊσότο, οι ισπανοί ποιητές Αουρόρα Λούκε και Λουίς Εδουάρδο Άουτε, η Μεξικανή Νατάλια Τολέδο (που γράφει στη γλώσσα των ινδιάνων Σαποτέκα) και ο Αργεντινός Δανιέλ Φρέιδεμβεργκ. Θα συμμετέχουν επίσης ο ποιητής Αφόνσο Ρομάνο ντε Σάντα Άννα και η ποιήτρια και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Μαρίνα Κολασάντι από την Βραζιλία. Τις ελληνοϊσπανικές λογοτεχνικές σχέσεις και επιδράσεις θα διερευνήσουν σε ομιλίες τους ο ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια και η Μαρίσα Μπεντανκούρ, συγγραφέας και δραματουργός από την Ουρουγουάη.

Σήμερα, οι μεταφράστριες Ισμήνη Κανσή και Κλαίτη Σωτηριάδου θα μιλήσουν για ευκολίες, δυσκολίες και ανέκδοτα από τη μετάφραση των μεγάλων εκπροσώπων της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Εδουάρδο Γκαλεάνο.

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο πιο δημοφιλής έλληνας συγγραφέας αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, θα συνομιλήσει με τη μαχητική δημοσιογράφο της El País Μαρούχα Τόρες για το αστυνομικό μυθιστόρημα, το χιούμορ και την επικαιρότητα.

Αφιερωμένη στην πορτογαλική γλώσσα είναι η Τρίτη 19η Ιουνίου, με μουσική fado και εργαστήρι μετάφρασης με τον Ζουζέ Λουίς Πεϊσότο.

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου η Νατάλια Τολέδο θα μιλήσει για τη λογοτεχνία και τις γλώσσες των ινδιάνων».

Το Σάββατο 23 Ιουνίου, θα εορτασθεί η Ημέρα της Ισπανικής Γλώσσας, με δραστηριότητες για παιδιά και αφιέρωμα στο φλαμένκο και το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 24 Ιουνίου, με την Ημέρα της Ελλάδας και αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια διοργάνωση επικεντρωμένη στην ανάγνωση «όπου το κοινό ανακαλύπτει φωνές από μακρινούς πολιτισμούς, όπου γίνεται ανταλλαγή νέων ιστοριών, όπου γίνονται γνωστές οι διαφορετικές οπτικές τού κόσμου και της πραγματικότητας προς αναζήτηση βελτίωσης της ζωής μας, με τη λογοτεχνία ως πηγή και ως δυνατότητα ενός κόσμου καλύτερου για όλους μας».
Στα τέσσερα χρόνια που διεξάγεται το φεστιβάλ, έχουν καλλιεργηθεί οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των ελλήνων και των περίπου 20 χιλιάδων ισπανόφωνων και πορτογαλόφωνων που ζουν στην Ελλάδα και έχει αυξηθεί το εκδοτικό ενδιαφέρον για μεταφράσεις από και προς τις γλώσσες αυτές. 

Πού και πότε
Πότε: 11-24 Ιουνίου
Πού: Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα), Μέγαρο «Μακεδονία» (λεωφ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο)
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Παρ.: 10.00 π.μ.- 1.30 μ.μ.και 5.00 μ.μ.- 8.00 μ.μ., Σάβ.: 10.00 π.μ.-1.30 μ.μ.
Στις ομιλίες θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου