Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Δραστική μείωση συμβασιούχων μέχρι το 2015



Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να επιτύχει τον στόχο μείωσης κατά 150.000 έως το 2015 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποφεύγοντας τις απολύσεις, πρότεινε την πρόσληψη ενός υπαλλήλου στις δέκα αποχωρήσεις.

 Ο κανόνας ήδη 1 προς 10 που ισχύει και τηρείται φέτος για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στις ΔΕΚΟ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλείεται, κατά πληροφορίες να γίνει ακόμη αυστηρότερος το 2013.  Σχετικά με τις προσλήψεις συμβασιούχων, η δέσμευση που υπάρχει είναι να μειωθεί ο αριθμός κατά 10% επιπλέον σε σχέση με το 2011. Κατά πληροφορίες, ο αριθμός των συμβασιούχων θα περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο προσωπικό, που θα καλύπτει εποχικές ανάγκες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής, το κράτος  προωθεί τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων και τη κατάργηση των οργανικών θέσεων που δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα. Με την πολιτική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέσα στο 2012 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το τακτικό προσωπικό και τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ από τους συμβασιούχους. Όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου, λόγω της υπέρβασης των προσλήψεων το 2011 περίπου κατά 1.000 δημοσίους υπαλλήλους, ο αριθμός του προσωπικού που πρέπει να προσληφθεί στο κράτος μέχρι το τέλος του έτους δεν πρέπει να ξεπερνά τους 500 εργαζομένους.  Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου θα πληρωθούν με μετατάξεις, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού. 


Χθες υπήρξε άτυπη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, όπου επισημάνθηκε ότι η  περικοπή προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πραγματικά πλεονάζοντος προσωπικού, θα δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή θα παραμείνουν ανέπαφοι οργανισμοί των οποίων η κατάργηση ή η συγχώνευση δεν θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου