Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Μείωση των τιμών στα φάρμακα!!





Το Υπουργείο Υγείας επανεξετάζει την μείωση των τιμών στα φάρμακα, ως μια προσπάθεια συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.


Στελέχη του Υπουργείου Υγείας αναζητούν νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με στόχο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Το μοντέλο της Αυστρίας φαίνεται να συγκεντρώνει την μέχρι τώρα καλύτερη βαθμολογία. Η χώρα διαθέτει «επιθετικό» σύστημα τιμολόγησης των αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων  βάσει του οποίου η τιμή των τριών πρώτων γενόσημων, που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας διαμορφώνεται στο 40% της αξίας  του πρωτοτύπου, ενώ για τα επόμενα τρία σκευάσματα της λίστας η τιμή μειώνεται  στο 30%. Αυτός ο τρόπος τιμολόγησης πιέζει όλες τις τιμές των φαρμάκων προς τα κάτω και δημιουργεί εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά  γενόσημων και πρωτότυπων. 

Στην Ελλάδα η τιμή ενός φαρμάκου διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, η τιμή των αντίγραφων φαρμάκων που κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας κυμαινόταν μέχρι πρότινος στην ίδια τιμή με εκείνη των πρωτότυπων φαρμάκων, ακόμη κι όταν αυτά έχαναν την πατέντα τους και συνακόλουθα την εμπορική προστασία τους.

Τα στοιχεία με τα οποία θα καταφθάσουν σήμερα το μεσημέρι στην Αριστοτέλους οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, δείχνουν ότι η μέση μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει σταθερά από την αρχή του έτους  το ορισθέν ποσό των 240 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που εκτινάσσει εκτός προϋπολογισμού και την ετήσια κλειστή δαπάνη των 2, 88 δισεκατομμυρίων ευρώ για φάρμακα. 

Το ποσό της υπέρβασης, το οποίο προσδιορίζεται στα 105 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του έτους,  το χρεώνονται βάσει του μνημονίου οι φαρμακευτικές εταιρίες, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το αίτημα του Υπουργείου Υγείας για επιστροφή των χρημάτων (claw back ) φαίνεται πως θα πέσει στο κενό. Ο Σύνδεσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σχετικά με την επιστροφή χρημάτων δήλωσε:  «Σε όσους σου χρωστάνε δεν δίνεις λεφτά» . O ΣΦΕΕ διεκδικεί ποσά ύψους 1, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από φάρμακα στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ από το 2011 και εξής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου