Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Μνημόνιο 65 δις ευρώ για την Ισπανία



Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων λιτότητας μέχρι το 2014, για να μπορέσει να βγει η χώρα του από την κρίση.

Η νέα δέσμη των μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει περικοπές στο Δημόσιο με κατάργηση για φέτος του «δώρου» Χριστουγέννων, αλλά και μείωση των ημερών αδείας. Παράλληλα, αυξάνεται ο Φ.Π.Α από 18% σε 21% (μέτρο που μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση αρνιόταν να λάβει παρά τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ).

Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν περιλαμβάνεται και μείωση του του αριθμού των δημόσιων επιχειρήσεων και τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους, την κατάργηση επιστροφής φόρου για τους αγοραστές κατοικιών, νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων από το Κράτος.

Το κείμενο, το οποίο καθορίζει τους 32 όρους που θα τεθούν σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να εγκριθεί ως τις 20 Ιουλίου. Το κείμενο επιμένει στην ανάγκη «ελαχιστοποίησης του κόστους μιας αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών για τον φορολογούμενο».Η Κομισιόν θα επιβλέπει, σε συνδυασμό με την Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ότι οι ισπανικές τράπεζες εφαρμόζουν τους όρους που τους επιβάλλουν.


ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ:
  1. Αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%
  2. Αύξηση μειωμένου ΦΠΑ για δημόσιες συγκοινωνίες, ξενοδοχεία και επεξεργασμένα τρόφιμα από 8% σε 10%
  3. Μείωση των επιδομάτων ανεργίας
  4. Κατάργηση του χριστουγεννιάτικου δώρου για τους δημοσίους υπαλλήλους
  5. Μείωση ημερών αδείας των δημοσίων υπαλλήλων
  6. Κατάργηση επιστροφής φόρου για τους αγοραστές κατοικιών
  7. Περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών
  8. Μείωση 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων
  9. «Ψαλίδι» κατά 20% των επιδοτήσεων για πολιτικά κόμματα και συνδικάτα από το 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου